Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Eίχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τον Τζεντιλόνι για την ΑΟΖ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Estimated read time 1 min read

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη και σε έξι μήνες έφερε την ύφεση πριν τον κορωνοϊό», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βασίστηκε σε μια παρωχημένη πολιτική καθώς μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων και δεν αύξησε τη ζήτηση. «Το μέρισμα που εμείς δίναμε έδινε η δυνατότητα να κινηθεί η αγορά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας, παράλληλα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα τον Απρίλιο του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η οικονομική κάμψη είχε ξεκινήσει από το δ’ τρίμηνο του 2019 και συνεχίστηκε στο α` τρίμηνο του 2020, πριν εμφανιστεί η πανδημία του κορωνοϊού και παρθεί η απόφαση για το lockdown, και επικαλέστηκε τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και του ΟΟΣΑ. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δείχνουν πως το rebound της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι το 2021 αντίστοιχο με την ύφεση του 2020.

Τσίπρας: Το δημόσιο χρέος είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. «Προήλθε από την κρίση ελλειμμάτων που μας οδήγησε στα μνημόνια. Η αφετηρία έρχεται από πιο πριν ακόμα. Από τους όρους με τους οποίους μπήκαμε στο ΟΝΕ. Την επέτεινε και η διαχείριση από το 2010 και μετά από την τρόικα. Πετύχαμε όμως μία δύσκολη συμφωνία με το χρέος. Πρέπει να μας φοβίζει το να ανέβει το χρέος στο 200%. Πρέπει να έχουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης για να το αποφύγουμε».

«Η πρόθεση ψήφου δεν έχει καμία σημασία σήμερα»

Σχολιάζοντας τα χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα του κόμματός του αλλά και τη μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να κοιτάει κανείς σήμερα τις δημοσκοπήσεις σε ό, τι αφορά την πρόθεση ψήφου. «Ουδείς επιθυμεί εκλογές τώρα. Πρέπει να κοιτάει τα ποιοτικά στοιχεία. Σ’ αυτά θα δει ότι οι βασικές άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής εκτιμήθηκαν θετικά. Οι προτάσεις μας λαμβάνουν πολύ μεγάλη στήριξη», τόνισε.

Τσίπρας: Είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τον Τζενιλόνι το 2016

Αναφορικά με τη συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό της ΑΟΖ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την στηρίζει και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική στρατηγική που να περιλαμβάνει αντίστοιχες συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι το 2016 είχε φτάσει σε αντίστοιχη συμφωνία με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι αλλά, όπως υποστηρίζει, ο Νίκος Κοτζιάς τον απέτρεψε λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει σκληρή κριτική για τα δικαιώματα στους Ιταλούς ψαράδες και την μειωμένη επήρεια σε ορισμένα νησιά. «Για αυτό τότε αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε. Η διαφορά είναι ότι τώρα υπάρχει το Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ευχάριστο το κλίμα με Μητσοτάκη, αλλά
δεν είμαστε και φίλοι»

Σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις του
με τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας
σημείωσε ότι δεν υπάρχει σταθερή
επικοινωνία, καθώς, όπως είπε, αυτό είναι
επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όταν
συναντιόμαστε το κλίμα είναι ευχάριστο,
αλλά δεν είμαστε φίλοι τί να κάνουμε;»
σχολίασε και υπογράμμισε ότι όταν αυτός
ήταν στη θέση του Πρωθυπουργού είχε
συγκαλέσει τρεις φορές το Συμβούλιο
των Πολιτικών Αρχηγών.

«Να οργανωθεί debate με
τη Γεννηματά»

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε το άνοιγμά
του προς το ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ
από την πλευρά του καταθέτει ειλικρινή
πρόταση συζήτησης και διαλόγου καθώς
η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις προοδευτικής
συνεργασίας. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε
η προτροπή στους διοργανωτές της
εκδήλωσης και την Όλγα Τρέμη να
διοργανώσουν ένα ανοικτό debate
στο οποίο να συμμετέχει
ο ίδιος και η Φώφη ΓεννηματάΠηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author