Τρίτη θητεία για τον Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της Κίνας

Estimated read time 1 min read

Ο Σι Τζινπίνγκ αναδεικνύεται ξανά ηγέτης της Κίνας καθώς επανεκλέγει για τρίτη συνεχόμενη θητεία του, μετά από το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας που εξάλειψε βασικούς αντιπάλους του και ενίσχυσε περαιτέρω την πολιτική του ισχύ.

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα εξασφαλίσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ, για άλλα πέντε χρόνια, στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Εγκατέστησε έμπιστούς του

Ο ίδιος τοποθέτησε πολλούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα. Τα τέσσερα νέα μέλη της προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Σι, ενισχύοντας τη θέση του εντός του κόμματος, όπου η πίστη προς τον γενικό γραμματέα υπερισχύει των πάντων, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ, ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, και ο Κάι Τσι, επικεφαλής των οργάνων του κόμματος στο Πεκίνο, ορίζονται επίσης μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση από το Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο.

«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η ανακατάταξη στο κορυφαίο όργανο εξουσίας ακολουθεί το 20ό συνέδριο του Κόμματος, που ανανέωσε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους κοινοβουλίου με περίπου 200 μέλη. Το όργανο αυτό πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση και όρισε τη νέα Διαρκή Επιτροπή.

Καμία γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο ΚΚΚ, δεν έχει καμία γυναίκα στα μέλη του για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα του σύνθεση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα. Το νέο Πολιτικό Γραφείο αριθμεί αυτή τη φορά 24 μέλη. Στην Κεντρική Επιτροπή, εσωκομματικό «κοινοβούλιο» με περίπου 200 μέλη, συμμετέχουν μόνο 11 γυναίκες.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε σήμερα ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή μειώθηκε, από το 5,4% στο 4,9%. «Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του ΚΚΚ.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author