Τρίτη δόση: Τι ισχύει για όσους δεν θα την κάνουν – Πότε θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος – Newsbomb – Ειδησεις

Τρίτη δόση: Διευκρινίστηκαν όσα ισχύουν για την «αναμνηστική» δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι νέες ομάδες που εντάσσονται στην κατηγορία όσων προτεραιοποιήθηκαν να τη λάβουν. Δεν είναι υποχρεωτική η νέα δόση, τι ισχύει με το πότε θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος.

Σε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, και διευκρινίσεις αναφορικά με την τρίτη δόση, προχώρησε τη Δευτέρα (20.09) το υπουργείο Υγείας. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκαναν τις ανακοινώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στις ομάδες πολιτών που καλούνται να κάνουν και τρίτη δόση – προς ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης και των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού – η οποία δεν είναι υποχρεωτική, προστέθηκαν τρεις ακόμα κατηγορίες. Η πλατφόρμα για να μπορούν κλείσουν ραντεβού όσοι συγκαταλέγονται σε αυτές, θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις επιπλέον κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση

  1. Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας
  2. Πολίτες άνω των 60 ετών
  3. Υγειονομικοί

Η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, πότε θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος

«Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το κύριο ερώτημα, βέβαια, ήταν το πότε θεωρείται πλέον κάποιος πλήρως εμβολιασμένος – καθώς υπάρχουν κατηγορίες πολιτών για τις οποίες ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, με τους υγειονομικούς πχ να έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας για μη ολοκληρωμένο εμβολιασμό, ενώ πολίτες έχουν αποκλειστεί από διασκέδαση και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η απάντηση δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά από σχετική ερώτηση, ο οποίος τόνισε ξανά πως η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική.

«Αυτό που τόνισα, για να μην μπερδεύουμε τις έννοιες, είναι ότι ολοκληρωμένος εμβολιασμός θεωρείται ο εμβολιασμός που έχει γίνει με τις δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια και με τη μια δόση για το μονοδοσικό», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε: «Η 3η δόση η αναμνηστική είναι προαιρετική, είναι μετά από ισχυρή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αυτό ισχύει για όλους και για τους πολίτες και για τους υγειονομικούς και για τους ανοσοκατεσταλμένους».

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα (20.09), στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 11.909.198 εμβολιασμοί. Από αυτούς, οι 6.374.615 αφορούσαν τη χορήγηση πρώτης δόσης, ενώ οι 5.959.272 χορήγηση δεύτερης δόσης και του μονοδοσικού εμβολίου. Στα δεδομένα έχουν προστεθεί πλέον και οι τρίτες δόσεις που χορηγούνται στους πολίτες, οι οποίες έχουν φτάσει στις 13.888.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2021emvolio.gov.gr

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε λεπτομέρειες για τη συνολική πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, ειδικότερα για τους νεότερους συμπολίτες μας.

Όπως ανέφερε, περίπου 60% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ενώ στους ενήλικες το ποσοστό φτάνει στο 70%. Το 56,7% του συνολικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ για τους ενήλικες το ίδιο ποσοστό φτάνει στο 65,6%. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότεροι από 90.000 συμπολίτες μας έχον κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης με τη συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού να κλείνονται από τις μικρές ηλικίες.

Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα

  • Ηλικιακή ομάδα 35 – 39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό ανέρχεται στο 60,4%.
  • Ηλικιακή ομάδα 30 – 34, το 59,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.
  • Ηλικιακή ομάδα 25 – 29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέρθει στο 59,7%.
  • Ηλικιακή ομάδα 18 – 24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.
  • Ηλικιακή ομάδα 15 – 17, οι έφηβοι δηλαδή, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού να ανέρθει στο 30%, έχουν εμβολιαστεί λίγο λιγότερα από 100.000 παιδιά, 98.000 παιδιά.
  • Ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%, έχουν εμβολιαστεί ήδη 56.000 παιδιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση: «Πράσινο φως» για ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Πέτρος Φιλιππίδης: Ολόκληρη η απολογία του – «Εμμονική η καταγγέλουσα», «είχα έρθει σε δύσκολη θέση»

Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η 3η δόση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60 και άνωΠηγή άρθρου www.newsbomb.gr