Το ‘πήρε πάνω του’ ο Αλέξης Τσίπρας – Πολιτική

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή θα κληθεί να εγκρίνει τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα τις οποίες και παρουσίασε σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγή γραμματέα αφού για την θέση που έως τώρα είχε ο Πάνος Σκουρλέτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο καθώς και την εντολή για μία μεγάλη σε εύρος αλλαγή προσώπων στους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ουσιαστικά να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 μιας και το συσχέτισε με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα. Με αυτά ως δεδομένα, η Κ.Ε επιτροπή του κόμματος καλείται να δώσει την ευχέρεια στον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει με την δική του σφραγίδα την περαιτέρω πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αιτιολογώντας την πρόταση του για την μεταφορά του συνεδρίου στο 2021 ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως αυτή την περίοδο “έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε”. Επισήμανε ότι “προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε”. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους.

Στην συνεδρίαση καταγράφηκαν διαφωνίες. Όχι τόσο για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που σε ένα βαθμό έγινε αποδεκτή ως προεδρική επιβεβλημένη βούληση. Κυρίως για το ζήτημα των προτεραιτήτων. Επισημάνθηκε δηλαδή η ανάγκη μιας στρατηγικού χαρακτήρα συζήτησης που λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ, έλλειψη που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με αλλαγές προσώπων. Κοινή πάντως είναι η πεποίθηση ότι ουσιαστικά με την σημερινή συνεδρίαση έγινε μια σαφής κίνηση αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης από την πλευρά του Νίκου Παππά κατατέθηκε εκ νέου η πρόταση ώστε να γίνει το φθινόπωρο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος