Τουρκικό σκάφος έκοβε βόλτες την ώρα που η ακταιωρός παρενοχλούσε σκάφος του Λιμενικού

Estimated read time 1 min read

Ένα άγνωστο περιστατικό, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρενόχλησης ελληνικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Την περασμένη Τρίτη λοιπόν, την ώρα που η τουρκική ακτοφυλακή προσπαθούσε να εμβολίσει το σκάφους του Λιμενικού, ένα άλλο τουρκικό σκάφος -μία σφήνα όπως λέγεται στην ναυτική αργκό- στο οποίο επέβαιναν δύο Τούρκοι δεν συμμορφώθηκε στα σήματα που έκαναν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Διαβάστε επίσης: Η Λιβύη βάζει (ξανά) φωτιά στη Μεσόγειο – Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και ο τουρκικός εκνευρισμός

Το σκάφος δεν έδωσε καμία σημασία και συνέχισε να κάνει βόλτες στην περιοχή.

Τότε, σύμφωνα με το OPEN, οι άνδρες του Λιμενικού αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα.

Το σκάφος ακινητοποιήθηκε και οι δύο επιβαίνοντες συνελήφθησαν. Είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και φέρονται να είπαν στους λιμενικούς ότι μπερδεύτηκαν.

Διαβάστε επίσης: Βόμβα μεγατόνων από Λιβύη – Εξετάζουμε αγωγό με Ελλάδα και Αίγυπτο – Με πόλεμο απειλεί ο Χαφτάρ

Τα σενάρια που εξετάζονται

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι δύο:

  • Είτε έκαναν vip δρομολόγιο με μετανάστες που τους επιβίβασαν σε ακτή της Σάμου.
  • Είτε ότι ήρθαν στην περιοχή να ελέγξουν τι ακριβώς συμβαίνει. Διότι την ώρα του περιστατικού με την τουρκική ακτοφυλακή -παρουσία της Frontex- αυτοί ήθελαν να ελέγξουν την περιοχή.

Η τουρκική παρενόχληση

Υπενθυμίζεται πως σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του Λιμενικού Σώματος προέβη το πρωί της Τρίτης τουρκική ακταιωρός ανοιχτά της Σάμου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Όλα συνέβησαν όταν κατά την διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών, ένα φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας που συμμετείχε στις έρευνες εντόπισε μια σορό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και ενημέρωσε την τουρκική ακταιωρό που έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Η τουρκική ακταιωρός εισήλθε τότε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς.

Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού από το λιμενικό και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author