Τουρκία: Τελειώνουν χρόνος και χρήμα για τυχόν επιζώντες στα χαλάσματα

Τουρκία: Τελειώνουν χρόνος και χρήμα για τυχόν επιζώντες στα χαλάσματα

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή στον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία καθώς ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τις 40.642, ενώ η γειτονική Συρία ανέφερε τουλάχιστον 5.800 θανάτους, έναν απολογισμό που παραμένει αναλλοίωτος εδώ και ημέρες.

Παράλληλα στις οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα στα ερείπια ή οι δικοί του εξακολουθούν να αγνοούνται η οργή ξεχειλίζει για αυτό που θεωρούν πως είναι διεφθαρμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μια βαθιά προβληματική αστική ανάπτυξη που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.

Ένα τέτοιο κτίριο ήταν το Ronesans Rezidans το οποίο κατέρρευσε στην Αντάκια (Αντιόχεια) σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.

«Υποτίθεται πως θα ήταν αντισεισμικό αλλά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Χάμζα Αλπασλάν, 47 ετών, ο αδελφός του οποίου είχε ζήσει στο συγκρότημα. «Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν έχει μείνει ούτε μπετόν ούτε ένα κανονικό σίδερο μέσα. Είναι πραγματική κόλαση».

Θαύματα ζωής ακόμα και 12 ημέρες μετά τον σεισμό

Δώδεκα ημέρες μετά τον σεισμό, εργάτες από το Κιργιστάν κατάφεραν να σώσουν μια πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια ενός κτηρίου στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) στη νότια Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν όμως το παιδί πέθανε αργότερα από αφυδάτωση, ανέφερε το συνεργείο διάσωσης. Η μεγαλύτερη αδελφή και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν.

«Ακούσαμε φωνές την ώρα που σκάβαμε σήμερα πριν από μία ώρα. Όταν βρίσκουμε ανθρώπους που είναι ζωντανοί χαιρόμαστε πάντα», δήλωσε στο Reuters ο Ατάι Οσμάνοφ, μέλος του συνεργείου διάσωσης.

Δέκα ασθενοφόρα περίμεναν σε έναν δρόμο εκεί κοντά ο οποίος αποκλείστηκε από την κυκλοφορία ώστε να επιτραπεί η εργασία των συνεργείων διάσωσης.

Οι εργάτες ζήτησαν απ΄ όλους απόλυτη ησυχία καθώς οι ομάδες σκαρφάλωναν πιο πάνω στην κορυφή των ερειπίων του κτηρίου όπου βρέθηκε η οικογένεια για να ακούσουν τυχόν περισσότερους θορύβους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν ένας εργάτης φώναξε μέσα στα ερείπια: «Πάρε βαθιά αναπνοή αν μπορείς να ακούσεις τη φωνή μου».

Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς εκσκαφείς έφθασαν για να καθαρίσουν τα μπάζα.

Απίστευτες προσωπικές ιστορίες ξεπηδούν από τα χαλάσματα

Διασώστες έβγαλαν τους γονείς με ένα 12χρονο παιδί από τα συντρίμμια, 296 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι διασώστες φτάνουν έφτασαν στον 40χρονο Σαχίρ που τους μίλησε εγκλωβισμένος κάτω από τόνους μπετόν. Λίγο αργότερα, θα ανασύρουν τον ίδιο, τη γυναίκα του Ραγκντά και το 12χρονο παιδί τους μέσα από τα χαλάσματα στο Χατάι.

Δυστυχώς, το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο. Ο υπουργός Υγείας, Κοτζά που βρισκόταν στην περιοχή έσπευσε στο πλευρό της μητέρας.

Είναι μια από τις ανθρώπινες ιστορίες που έχουν πλημμυρίσει τα τουρκικά μέσα.

Ιστορίες επιβίωσης αλλά και ιστορίες απώλειας και πόνου.

Ο νεαρός Ταχά ήταν γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα βίντεο μαγειρικής που ανέβασε. Δυστυχώς, δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στα ερείπια. Τώρα, η αδελφή του ανεβάζει φωτογραφίες από τον σάκο του και το κινητό του που βρέθηκαν στα χαλάσματα.

Ο Οσμάν άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του στις 17 Αυγούστου του 1999. Την ημέρα του φονικού σεισμού και τα έκλεισε για πάντα κάτω από τα χαλάσματα του σπιτιού του στο Καχραμανμαράς στις 6 Φεβρουαρίου.

Ένα τραγικό παιχνίδι επιφύλαξε η μοίρα και για αυτή την οικογένεια που έφυγε από το Μαρμαρά μετά τον σεισμό του 1999 για να κάνουν μια νέα αρχή. Μετακόμισαν στο Αντίγιαμαν και θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα του καινούργιου σπιτιού τους.

«Ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν»

Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της, οι ανησυχίες αυξάνονται για τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) να πιέζει τις αρχές στα βορειοδυτικά να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή καθώς επιδιώκει να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλι είπε πως οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία.

Η υπηρεσία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως τα αποθέματα τελειώνουν εκεί και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερες συνοριακές διαβάσεις από την Τουρκία.

«Τα προβλήματα που συναντάμε είναι με τις επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία όπου οι αρχές της βορειοδυτικής Συρίας δεν μας δίνουν την πρόσβαση που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Μπίζλι.

«Αυτό προκαλεί συμφόρηση στις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να διορθωθεί αμέσως».

«Ο χρόνος τελειώνει και μας τελειώνουν τα χρήματα. Η επιχείρησή μας χρειάζεται περίπου 50 εκατ. δολάρια τον μήνα μόνο για την απόκρισή μας στον σεισμό άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να έχουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Μπίζλι.

Στη Συρία, που συγκλονίζεται ήδη από έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων καταγράφεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτών που βρίσκονται σε πόλεμο με δυνάμεις πιστές στον Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να φθάσει βοήθεια στους ανθρώπους.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν αναζητήσει στην Τουρκία καταφύγιο από τον πόλεμο επέστρεψαν στα σπίτια τους στην πολεμική ζώνη — τουλάχιστον προς το παρόν.Πηγή άρθρου www.in.gr