Τουρκία: Ο Ερντογάν ελπίζει τώρα σε «νέα σελίδα» με την ΕΕ | ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις αποφάσεις εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να «ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες με την ΕΕ, εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Σύμφωνο Μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προκλητικός Ερντογάν: Δεν θα βγει κάτι για την Τουρκία ούτε στη Σύνοδο του Μαρτίου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ-Ερντογάν: Τι συζήτησαν για διερευνητικές με Ελλάδα και Κυπριακό

Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στη νομιμότητα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

«Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μία ημέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr