Τουρκία: Δεκάδες θύματα σε ανθρακωρυχείο, αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Estimated read time 1 min read

Nilay Meryem Comlek/Depo Photos via AP

Σε 28 ανήλθαν οι νεκροί από την χθεσινή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της τουρκικής πόλης Αμάσρα, ενώ ακόμα 28 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της γείτονος, Φαχετίν Κοτζά.

Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν δεκάδες εργάτες, που παραμένουν παγιδευμένοι στις στοές του ορυχείου, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 110 άνθρωποι δούλευα μέσα σε αυτό την ώρα της τραγωδίας.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα συνεργεία κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους, που βρίσκονται σε βάθος 300 μέτρων και 35 μέτρων. Συγγενείς τους περιμένουν με απελπισία στην είσοδο του ανθρακωρυχείου, την ώρα που μέλη των σωστικών συνεργείων παρέχουν οξυγόνο στους εργάτες που διασώθηκαν πριν αυτοί μεταφερθούν στα πιο κοντινά νοσοκομεία.

«Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρακωρύχους κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλά, αλλά υπάρχουν επίσης σοβαρά τραυματισμένοι» δήλωσε ο δήμαρχος της Αμάσρα, Ρετσάι Τσακίρ στο κανάλι NTV.

«Δεν ξέρω τι συνέβη», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ένας ανθρακωρύχος που κατάφερε να βγει μόνος του, σώος και αβλαβής. «Αισθάνθηκα ξαφνικά μια πίεση και δεν μπόρεσα να δω τίποτα», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια θλιβερή κατάσταση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών,  Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για να μεταβεί σήμερα στην περιοχή. Σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την ελπίδα να μην αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των νεκρών και να απεγκλωβιστούν σώοι και ασφαλείς οι ανθρακωρύχοι που παραμένουν παγιδευμένοι στις στοές.

Η πολύνεκρη τραγωδία ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο.

Άλλωστε, τα εργατικά δυστυχήματα είναι συχνά στην Τουρκία, στην οποία η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας αυτής συντελέστηκε συχνά σε βάρος των κανόνων ασφάλειας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και αυτόν των εξορύξεων.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author