Τον Οκτώβριο θα κριθεί από τον ΕΜΑ ο εμβολιασμός σε ηλικίες 5-11

Estimated read time 1 min read

φωτογραφία αρχείου

Το φθινόπωρο θα έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τα απαραίτητα στοιχεία για τον εμβολιασμό ή μη των παιδιών 5-11 ετών. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Μάρκο Καβαλέρι, Επικεφαλής Στρατηγικής Βιολογικών Απειλών Υγείας και Εμβολίων EMA. Το αργότερο τον Οκτώβριο τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται η τελική απόφαση.

Σε σχέση με τις τρίτες δόσεις και τις booster-δόσεις των εμβολίων, ο ΕΜΑ δήλωσε ότι ακόμα εξετάζεται, αλλά για το γενικό πληθυσμό δεν συστήνεται σε αυτή τη φάση.

Επιβεβαίωσαν ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί booster ενέσεις του εμβολίου της Pfizer σε ενήλικες και ανέφεραν ότι η δοκιμή έγινε σε περίπου 300 άτομα, στα οποία χορηγείται πρόσθετο εμβόλιο 6 μήνες μετά τη 2η δόση, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε λίγες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση για το γενικό πληθυσμό συστήνουν 6 μήνες μετά τη 2η δόση.

Την ίδια στιγμή, 4 φάρμακα αντι-ιικών μονοκλωνικών αντισωμάτων βρίσκονται επί του παρόντος υπό κυλιόμενη επανεξέταση από τον EMA για τη θεραπεία του ήπιου Covid19.  Νέα αναμένονται τον Οκτώβριο. 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση επισημάνθηκε ότι η παραλλαγή «Δέλτα» είναι κυρίαρχη. Οι επιστήμονες του ΕΜΑ ανησυχούν και για την παραλλαγή L και για την MU, περισσότερο για τη ΜU γιατί φαίνεται να έχει αύξηση της διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά σε κάθε περίπτωση κυρίαρχη είναι η «Δέλτα».

Από τα μη εγκεκριμένα εμβόλια, η Curevac δίνει καλά αποτελέσματα και αναμένονται νέα τις επόμενες εβδομάδες. Για το εμβόλιο της Novavax υπάρχουν θέματα κατασκευής αλλά είναι σε καλό δρόμο, ενώ για τα εμβόλια Sputnic και Cinovac, ο ΕΜΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους κατασκευαστές, αλλά χρειάζονται παραπάνω στοιχεία.

Τέλος, ο ΕΜΑ τόνισε ξανά τη σημασία του εμβολιασμού και επιβεβαίωσε ότι όλα τα εμβόλια μειώνουν νοσηλείες, βαριά νόσηση και θάνατο.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author