Τι σημαίνει η ανακοίνωση διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Μια διμερή δέσμευση, δίχως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά με σαφή προσανατολισμό για το «που πάνε τα πράγματα» στα ελληνοτουρκικά αποτελεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την έναρξη «προσεχώς» των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ανακοίνωση της έναρξη του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Έλλάδας και Τουρκίας αποτελεί από την μία πλευρά ένδειξη συνέπειας στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι υπέρ της διμερούς συνεννόησης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με ασφαλιστική δικλείδα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά εκφράζει την πρόθεσή της να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται σε μία περίοδο που δεν καταγράφεται καμία ερευνητική η στρατιωτική δραστηριότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη πλευρά της Τουρκίας θα αλλάξει μονομερώς τα δεδομένα και θα εκθέσει την Άγκυρα. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε χαιρέτησαν χθες την πρωτοβουλία της Άγκυρας να αποσύρει το Oruc Reis.

Η τακτική της Ελληνικής κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά με την ανακοίνωση για έναρξη διαλόγου (και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη) η ελληνική πλευρά «αποκρούει» τις συνεχείς προσπάθειες την Άγκυρας να προχωρήσει σε ανάλογες διαδικασίες σε ένα προνομιακό γι αυτήν πεδίο. Οι πιέσεις που ασκούνταν έως τώρα ήταν ο διμερής διάλογος να ξεκινήσει εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Δηλαδή ενός οργανισμού που τηρεί την λογική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στα κράτη μέλη εδώ και δεκαετίες με μεγάλη συνέπεια. Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι αν και ανακοινώθηκε η διμερής δέσμευση για διερευνητικές επαφές δεν προσδιορίζεται ο χρόνος που αυτές θα ξεκινήσουν. Η έως τώρα τακτική της Αθήνας δείχνει ότι επιθυμία και πρόθεσή της είναι οι συζητήσεις να ξεκινήσουν μετά την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ερωτηματικό πάντως αποτελεί το πόσο επηρεάζει αυτός ο σχεδιασμός η αναβολή του Συμβουλίου για την 1η Οκτωβρίου για λόγους που σχετίζονται με τον Covid 19.

Να θυμίζουμε επίσης ότι ο 60ς κύκλος των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας ολοκληρώθηκε – δίχως επιτυχία- τον Μάρτιο του 2016.

Τι σημαίνει η ανακοίνωση διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
Ο επικεφαλής των διερευνητικών επαφών Παύλος Αποστολίδης σε εκδήλωση με την Ντόρα Μπακογιάννη