Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Μπάιντεν σε πολύ καλό κλίμα

Την πρώτη τους συνομιλία πραγματοποίησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η συνομιλία διήρκεσε μισή ώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ.

Αναμένεται κυβερνητική ενημέρωση για το θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να θέσει το θέμα των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε δεκτή με θερμά λόγια από τον πρόέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.  

Διαβάστε: Κυβερνητικές πηγές: Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία

Θερμό μήνυμα Μπάιντεν

Μήνυμα προς τους απανταχού Έλληνες, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών ενώνεται με τον ελληνικό λαό για τον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. [Διαβάστε]

Κοινή Ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο 

H EE καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των 27 ηγετών των κρατών μελών, η οποία χαιρετίζει την έκθεση που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου. 

Διαβάστε τι αναφέρει η Κοινή Ανακοίνωση των «27»


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr