Τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Η οικονομική κρίση, οι θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και η αισιοδοξία ότι το 2013 θα είναι δύσκολη, ωστόσο καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας, κυριαρχούν στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

«Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά σκληρή για την πατρίδα μας. Συνεχίστηκε η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών, η ανεργία έφτασε σε εφιαλτικά ύψη –και ειδικά για τη νέα γενιά σε ακόμη μεγαλύτερα. Η παρατεταμένη και εντεινόμενη λιτότητα οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε οριακό σημείο», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι «η οικονομική εξάρτηση φέρνει πολιτικό ετεροκαθορισμό και δεσμεύει τις εθνικές επιλογές. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Η δημοσιονομική ισορροπία και η διασφάλιση του σεβασμού όλων απέναντι στην Ελλάδα είναι πρωταρχικός όρος για να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Οι πολιτικές μας επιλογές πρέπει να κατατείνουν στη μείωση αυτής της εξάρτησης το επόμενο διάστημα. Η οικονομική ελίτ της χώρας δεν έχει απλώς την ηθική υποχρέωση να σηκώσει τα βάρη που της αναλογούν. Έχει την επιτακτική υποχρέωση, για να αποτραπούν οι επώδυνες επιπτώσεις για τα πλέον αδύναμα και φτωχότερα οικονομικά στρώματα».

Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το 2013, έστειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος άκουσε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς μαζί με τη σύζυγό του, στο Μέγαρο Μαξίμου από δύο παιδικές χορωδίες.

«Το 2012 ήταν δύσκολη χρονιά και το 2013 δεν θα είναι εύκολη, αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Το 2013 συμβολίζει την αρχή της αναγέννησης της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ειδική μνεία για την αποκατάσταση των αδικιών.

Ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε «ενωμένοι να γιορτάσουμε απόψε το πέρασμα από τη χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας στη χρονιά της ελπίδας και ενωμένοι όλοι μαζί την κοινή αυτή ευχή να την κάνουμε πραγματικότητα στο εξής».

«Η χρονιά που πέρασε μπορεί να σημαδεύτηκε από τη συνέχιση της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής για το λαό και τη χώρα, δημιούργησε, ωστόσο, προσδοκίες για την ανατροπή της», υπογραμμίζεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσδοκίες που γέννησαν οι διαρκείς αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας, που γέμισαν δρόμους και πλατείες, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και περισσότερη δημοκρατία. Προσδοκίες που δημιουργούνται από την απόρριψη του μνημονίου από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στους αγώνες αντίστασης και αλληλεγγύης, για την απαλλαγή από τα μνημόνια, την αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό και την κυριαρχία των αγορών», επισημαίνεται.

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, είπαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι πρόσκοποι της τοπικής Εφορείας Νεάπολης. «Ο ελληνικός λαός έχει τραβήξει πολλά και τραβάει πολλά. Έχει δικαίωμα στην αισιοδοξία», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα στην προοπτική και την ελπίδα. Το 2013 είναι η χρονιά της στροφής. Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα γίνει ξανά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, ανταγωνιστική, αυτοδύναμη. Θα οικοδομήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας σε στέρεες βάσεις, με συνοχή, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, με έξυπνο τρόπο. Κρατάμε το κλειδί του μέλλοντος της πατρίδας μας στα δικά μας χέρια. Και θα ανοίξουμε το μέλλον της πατρίδας».

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον πρόεδρο και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς έψαλλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας. «Πιστεύω ότι η καινούρια χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες», είπε ο Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «ο τόπος θα βγει μπροστά με δουλειά, με υπομονή, με επιμονή και με την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον ελληνικό λαό, σε όλους τους πολίτες. Πρέπει να βγούμε από αυτό το στενό δρόμο, να βαδίσουμε σε μεγάλες λεωφόρους και προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Για εμάς, τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τους Ποντίους είναι ένα ελπιδοφόρο στοιχείο, με την έννοια ότι η ενότητα που εκφράζει ο ποντιακός λαός, είναι ενότητα η οποία πρέπει να γίνει υπόθεση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

«Η ταξική πολιτική, η πολιτική της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δεν έχει ούτε ανθρωπιά ούτε όρια, τα πάντα είναι υπέρ του κέρδους με αποτέλεσμα ανάμεσα στα πρώτα και όχι τα τελευταία θύματα της μνημονιακής πολιτικής και της πολιτικής εξόδου από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου να είναι το πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα με ειδικές ανάγκες», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία είπαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής-Νήσων.

Τέλος, παραδοσιακοί σύλλογοι έψαλλαν τα κάλαντα και στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής».

Πηγή άρθρου: NewsBeast.gr