Τα κρούσματα «δείχνουν» νέα μέτρα, ακόμα και πριν το τέλος του έτους

Αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο το τελευταίο 4ημερο • Μαγιορκίνης: Δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα • Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή.

Ξεκάθαρη αύξηση διαπιστώνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, κατά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο τετραήμερο (από Πέμπτη 23 έως Κυριακή 26 Δεκεμβρίου) εντοπίστηκαν συνολικά 24.958 κρούσματα, έναντι 16.638 μολύνσεων που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας (από Πέμπτη 16 έως Κυριακή 19 Δεκεμβρίου).

Μάλιστα, την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο υψηλό ποσοστό 5,95%, καθώς ανακοινώθηκαν 4.036 μολύνσεις σε σύνολο 67.737 διαγνωστικών τεστ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, σημειώνοντας πως ο προγραμματισμός είναι να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση μέτρων στις 3 Ιανουαρίου του 2022.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέους περιορισμούς προτού φύγει το 2021.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης (23 Δεκεμβρίου), ανέφερε ότι τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και θα αξιολογήσει τις τέσσερις μέρες που μεσολαβούν, τόσο όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα (τυχόν αύξηση κρουσμάτων), όσο και το εάν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα. «Εάν χρειαστούν παρεμβάσεις, θα γίνουν», δήλωσε με νόημα ο υπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λήψη νέων, «πρόωρων» περιορισμών.

Πάντως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας από το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος Όμικρον, παρά τις -περί του αντιθέτου- εκκλήσεις των επιστημόνων. 

Σημειώνεται επίσης ότι το δεύτερο κύμα των περιορισμών αναμένεται να αφορά στη διασκέδαση (όπου αναμένεται να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το ποσοστό πληρότητάς τους), τα αθλητικά γεγονότα, καθώς και την τηλεργασία.  

Μαγιορκίνης: Δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα

Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς την Πέμπτη (23 Δεκεμβρίου) ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών άγγιζε τους 655, ενώ πλέον έχει πέσει σε 624. Επίσης, την Πέμπτη ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου ήταν 321 ασθενείς, ενώ πλέον είναι 313.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. 

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής. 

Ωστόσο ο κ. Μαγιορκίνης αναγνώρισε ότι αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, λόγω της Όμικρον. Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας… Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ».

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί -κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης- είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις και την ανοδική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο κατά τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία ενδεχομένως αποτελέσει το βαρόμετρο για την επιβολή των νέων μέτρων. 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr