Τα δύο κρίσιμα υπουργεία & οι ημερομηνίες –

Ο κύβος ερρίφθη.  Όπως είχε γράψει η  aftodioikisi.gr  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα.

Δύο είναι πλέον τα ερωτήματα που αφορούν τον ανασχηματισμό.

Πότε θα ανακοινωθεί; Τι εύρος θα έχει;

Σε ότι αφορά τον χρόνο της ανακοίνωσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα πληροφορίες που έφταναν χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία τον τοποθετούσαν ακόμα και σήμερα. Ο Πρωθυπουργός πήρε τις αποφάσεις του, στους αιθέρες, φτάνει το πρωί της Δευτέρας στο Μ. Μαξίμου και προχωρά στο παρασύνθημα.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ συγκεκριμένο.

Το βράδυ της Τρίτης (το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του  υπουργικού συμβουλίου), ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σλοβενία για το Bled Strategic Forum. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ. Την Πέμπτη θα πάει στη Μασσαλία για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με θέμα τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό, είτε  ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει  του και το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα γίνει με νέα σύνθεση ή οι αλλαγές θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, πριν πάει στη Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει και το τέλος της εβδομάδας, μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία.

Δύο συνέρια για το εύρος των αλλαγών

Σε ότι αφορά το εύρος των αλλαγών οι εκτιμήσεις που μεταδιδόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν αντικρουόμενες.

Υπάρχει εξήγηση για αυτό.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και οι ελάχιστοι που γνωρίζουν, έστω τις προθέσεις του δεν μιλούν.

Για το εύρος του ανασχηματισμού υπάρχουν δύο σενάρια

Το πρώτο κάνει λόγο για ένα δομικό ανασχηματισμό. Το σενάριο αυτό θέλει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, έξοδο υπουργών από την κυβέρνηση και σπάσιμο των υπαρχόντων υπουργικών χαρτοφυλακίων, δηλαδή εντελώς διαφορετική διάταξη της κυβέρνησης. Στο σενάριο αυτό προβλέπεται αξιοποίηση μελών της ΚΟ της ΝΔ. Όπως λέγεται η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές έχει ξεκινήσει και τη μάχη θα την δώσουν τα στελέχη του κόμματος και όχι οι προερχόμενοι από άλλους χώρους.

Το δεύτερο σενάριο δεν κάνει λόγο για σαρωτικό ανασχηματισμό αλλά για στοχευμένες αλλαγές. Και αυτό γιατί όπως λέγεται ο κ.  Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε αλλαγές εκ βάθρων αλλά σε χειρουργικές κινήσεις. Επιπλέον οι σαρωτικές αλλαγές ίσως περάσουν μήνυμα συνολικής δυσλειτουργίας της κυβέρνησης κάτι που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός.

Τα δύο υπουργεία

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο υπουργεία, αφού η αλλαγή στην ηγεσία τους θα επιφέρει ντόμινο ανακατατάξεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Το ένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παραμένει, μετακινείται σε άλλο υπουργείο ή βγαίνει εκτός κυβέρνησης ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης; Τα ίδια ακριβώς ερωτήματα ισχύουν και για την περίπτωση του Βασίλη Κικίλια.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Μένει να δούμε αν ο Μητσοτάκης περάσει πάνω η κάτω από τον πήχη του ανασχηματισμού τον οποίο ο ίδιος έθεσε ψηλά προαναγγέλοντας απόδοση ευθυνών για την πύρινη καταστροφή και επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

Πηγή άρθρου www.aftodioikisi.gr