Ταφόπλακα από τη Βικτόρια Νούλαντ στον ΕastMed

Βικτόρια Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

AP Photo/Petros Karadjias

Χρονοβόρο, δαπανηρό και οικονομικά μη βιώσιμο έργο είναι σύμφωνα με τη βοηθό υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, η κατασκευή του αγωγού EastMed. Από την Κύπρο, όπου βρίσκεται, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο για να οδηγηθούμε στις εναλλακτικές πηγές και στην πράσινη ανάπτυξη. 

«Αυτή η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να διαρκέσει δέκα χρόνια, όσος είναι ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για την κατασκευή του αγωγού EastMed», είπε, στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα «να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών» είναι κάτι «πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα διαρκέσει πάρα πολύ».

Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, με έργα τα οποία να μπορούν να διεκπεραιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και μικρότερες χρονικές περιόδους. Ισχυρίστηκε δε ότι η ιδέα είναι «να επωφεληθούν όλοι», γιατί υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας παντού. 

Σύμφωνα με τη Βικτόρια Νούλαντ, που μετέφερε την ξεκάθαρα αρνητική στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τη δημιουργία του αγωγού EastMed, σημειώνοντας ότι αναπτύσσονται άλλες ιδέες και πιθανές επιλογές, οι οποίες είναι προς όφελος όλων. Και σημείωσε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν αντιληφθεί ότι η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο αποτελεί κακή επιλογή.

Η Αμερικανίδα βοηθός υπ. Εξωτερικών, είπε επίσης ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον ηγέτη του Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, θα θέσει τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού «κατά έναν δικοινοτικό τρόπο, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε διαχρονικά».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr