Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με Μπάιντεν: Οι 27 δεν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, όμως δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται όπως έχουν συμφωνηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι συζήτησαν ΕΕ-ΗΠΑ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην “απρόκλητη και αδικαιολόγητη” στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Η ομιλία Μπάιντεν στους «27»

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στους «27» περίπου στις 10.20 ώρα Ελλάδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε από τη συνεδρίαση περίπου στις 10:45 και οι «27» συνέχισαν να μιλούν για την Ουκρανία.

Για λόγους ασφαλείας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν τα κινητά τους στο χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρέμβαση Ζελένσκι

Λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους 27 ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διχασμένοι οι 27 για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Εξάλλου, είχε ήδη προετοιμαστεί το έδαφος για μια τέτοια προσέγγιση, έστω εν μέρει, καθώς από νωρίς αρκετοί ηγέτες χωρών της ΕΕ είχαν εκφράσει δισταγμούς σχετικά με την ανάγκη επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε προϊδεάσει για το ενδεχόμενο μη επιβολής νέων κυρώσεων, λέγοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είχε πει ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», είπε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Σε αυτό το ύφος, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, δήλωσε σήμερα ότι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7, ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματικές» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι ήταν εσκεμμένη απόφαση να μην περιληφθούν οι εισαγωγές ενέργειας σε αυτή τη δέσμη μέτρων. Υπήρξαν, ωστόσο, και αρκετοί ηγέτες που κάλεσαν για επιβολή νέων κυρώσεων.

Η τεράστια αυτοκινητοπομπή του Μπάιντεν

Δείτε φωτογραφίες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή Μπάιντεν

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΟ Κυριάκος Μητσοτάκης με πρωθυπουργούς χωρών της ΕΕ και την πρόεδρο της Κομισιόν / AP Photo/Olivier Matthys
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ / Eurokinissi
Ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Φωτογραφία: AP
Ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Φωτογραφία: AP

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με Ευρωπαίους ηγέτες / Φωτογραφία: AP
Ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με Ευρωπαίους ηγέτες / Φωτογραφία: AP
 Διχασμένοι οι «27» για κυρώσεις στη Ρωσία / Φωτογραφία: AP
Διχασμένοι οι «27» για κυρώσεις στη Ρωσία / Φωτογραφία: AP
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Όλαφ Σολτς, υπό το βλέμμα του Σαρλ Μισέλ / Φωτογραφία: AP
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Όλαφ Σολτς, υπό το βλέμμα του Σαρλ Μισέλ / Φωτογραφία: AP

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ, πάντως, επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι κυρώσεις στοχεύουν δεκάδες ρωσικές αμυντικές εταιρείες, εκατοντάδες μέλη του ρωσικού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, καθώς η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσης οδηγία στην ιστοσελίδα του, προειδοποιώντας ότι στις συναλλαγές που έχουν σχέση με χρυσό και που εμπλέκουν τη Ρωσία μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να εμποδίσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

«Ο στόχος μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια από τη Ρωσία, που κάποτε απολάμβανε ως συμμετέχουσα στη διεθνή οικονομική τάξη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει αρκετά πακέτα κυρώσεων, που στοχεύουν επίσης τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας και τον πρόεδρο Πούτιν, από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, στη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα αποκαλεί την επίθεση «ειδική επιχείρηση» για να αφοπλίσει και να αποναζιστικοποιήσει τον γείτονά της.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι θα αντιμετωπίσει ταχείες και σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει στην Ουκρανία και ότι θέτουν σε ισχύ αυτή την απειλή. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τιμωρητικό πληθωρισμό και οικονομικά δεινά που θα την εκτοπίσουν από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

«Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σύντομα οξεία έλλειψη ιδεών, ταλέντων και τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί στον 21ο αιώνα και ο Πούτιν θα μείνει με μια στρατηγική αποτυχία από δικό του φταίξιμο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr