Σωτήρης Τσιόδρας: Πέντε στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε – Κοινωνία

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό την Τρίτη, 26 Μαΐου.

Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ενημέρωσή του και μετά από 72 ημέρες καθημερινής σχεδόν ενημέρωσης, ο καθηγητής Τσιόδρας ανακοίνωσε πως -εύλογα- επιθυμεί σταδιακά να επιστρέψει στη δική του κανονικότητα, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους για την τήρηση των μέτρων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν “αγώνα δρόμου”, στον οποίο θα παραμείνει και θα βοηθήσει την Επιτροπή και τον υπουργό και παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στα καθήκοντά του, στους ασθενείς και τους φοιτητές του. Είπε χαρακτηριστικά πως εύχεται να μη χρειαστεί να αρχίσουν εκ νέου οι καθημερινές ενημερώσεις.

Παρακάτω θυμόμαστε πέντε στιγμές που σημάδεψαν τις ενημερώσεις του κ. Τσιόδρα, με κορυφαία τις δηλώσεις του για τους Ρομά.

Στο πλευρό των Ρομά

Στις 10 Απριλίου, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, στον καταυλισμό όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα σε πληθυσμό Ρομά. Μετά την αυτοψία των κλιμακίων, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “ένταση” στην περιοχή κατά την εμφάνιση των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ρομά διευκρινίζοντας πως βρέθηκε στις περιοχές τους για να αποσαφηνίσει το σχέδιο της καραντίνας, αποσυνδέοντάς το από όποια στερεότυπα τους συνοδεύουν.

Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς. Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας”.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε άλλωστε ένα απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και εκδόθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου.

Όπως είπε, “φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες δυστυχώς, ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς αλλά τη διασπορά του ιού. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο και την κάλυψη των αναγκών. Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Από αυτή τη θέση χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε μαζί αυτό το μεσημέρι, για την υπεύθυνη στάση τους και θα τους παρακαλέσω να συνεχίσουν να έχουν αυτή τη στάση. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε”.

Μπήκαμε στη φωτιά μαζί τους

Καταλήγοντας άλλωστε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας είπε:

“Φυσικά και η Ελλάδα έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και για αυτό βρεθήκαμε κοντά τους και μας αγκάλιασαν και εμείς αισθανθήκαμε δικοί τους άνθρωποι. Όπου υπάρχει φτώχεια παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν και Κουινς, ανθρώπων που δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας. Τους συχωρούμε τα 5 λεπτά που ήταν κοντά μας, σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα, γιατί ήταν από αγάπη. Περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε παρά η απόσταση που θα έπρεπε να έχουμε. Μπήκαμε στη φωτιά μαζί τους, θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχουμε εμπιστοσύνη”.

Η συνάντηση με το προσφυγόπουλο

Μία στιγμή που ξεχώρισε ήταν η συνάντησή του με ένα μικρό προσφυγόπουλο στην Αργολίδα. Ο Σ. Τσιόδρας είχε μεταβεί στις 20 Απριλίου στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας” της Ερμιονίδας, όπου φιλοξενούνται μετανάστες, μετά το θετικό κρούσμα κορονοϊού σε έγκυο.

Μόλις έφτασαν στην περιοχή, ο Σωτήρης Τσιόδρας συνάντησε ένα προσφυγόπουλο, το οποίο είχε ένα έγκαυμα. Αμέσως, ζήτησε να ενημερωθεί πώς συνέβη το ατύχημα και κάηκε το παιδί και τον ενημέρωσαν ότι έγινε εντός της δομής. Στη συνέχεια, ζήτησε να φτάσει ασθενοφόρο στο σημείο και στη συνέχεια αφιέρωσε χρόνο για να φροντίσει ο ίδιος το έγκαυμα του προσφυγόπουλου. Ήταν μια κίνηση ξεκάθαρα συμβολική.

O Σωτήρης Τσιόδρας