Σχέδιο για να μας «αλλάξουν τα φώτα»

Estimated read time 1 min read

Οδηγίες θα παρουσιαστούν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με στόχο να επιτευχθεί η μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά τουλάχιστον 10% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ● Ο κ. Βορίδης προανήγγειλε «απαγορευτικό» προσλήψεων για όσους δεν πετύχουν τους στόχους, αλλά και «μπόνους» από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όσους τους πετύχουν.

Με… καρότα και μαστίγια θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να παροτρύνει τους φορείς του Δημοσίου να προχωρήσουν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Οι σχετικές οδηγίες θα παρουσιαστούν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου (10.00, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης) από τους υπουργούς Εσωτερικών Μ. Βορίδη και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, και αναμένεται να συνοδευτούν από κίνητρα αλλά και κυρώσεις. Ο στόχος για τους δημόσιους φορείς έχει ήδη τεθεί με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την 1η Ιουλίου και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% μικρότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το σχετικό ΦΕΚ έχει εισαγάγει μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, όπως συντηρήσεις συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, απενεργοποιήσεις των συστημάτων αυτών σε μη εργάσιμες ώρες, μονώσεις, λειτουργία κλιματιστικών σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες (27οC σε θερινές συνθήκες, 19οC τον χειμώνα), αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού με αποδοτικότερους ενεργειακά λαμπτήρες, αλλά και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του οδοφωτισμού και στον διακοσμητικό φωτισμό δημόσιων κτιρίων.

Ακόμα, έχει ζητηθεί ο ορισμός υπευθύνων Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων που θα παρακολουθούν την πορεία των μέτρων εξοικονόμησης και θα παρέχουν σχετικά στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία, αίτημα που δεν έχει συναντήσει την απαιτούμενη ανταπόκριση από πλευράς δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, από τις χιλιάδες δημόσιες υπηρεσίες μόλις 226 έχουν ορίσει υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών.

Επομένως, τα υπουργεία προχωρούν σε… μέτρα τήρησης των μέτρων. Μια «γεύση» έδωσε χθες μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ ο κ. Βορίδης, προαναγγέλλοντας «απαγορευτικό» προσλήψεων για όσους δεν πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και «μπόνους» από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όσους τους πετύχουν. Αμφότερες οι αναφορές του βάζουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής τους δήμους, οι οποίοι φαίνεται ότι θα είναι και οι πρώτοι που θα μπουν στο «κάδρο» των ευθυνών όταν αναζητηθεί κάποιος φταίχτης, όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιδρούν οι δήμαρχοι: «Οχι» στη διακοπή οδοφωτισμού

Το να μπαίνουν οι δήμοι στο επίκεντρο «είναι κάπως στρεβλό», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, συμπληρώνοντας ότι εκλαμβάνει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες «ως κοινή δέσμευση όλων, όχι μόνο των δήμων» και εξηγώντας ότι μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας αντιστοιχεί στα κτίρια των κεντρικών δημόσιων υπηρεσιών, ενώ μεγάλο μέρος του φωτισμού οδικών δικτύων βρίσκεται στην ευθύνη και των περιφερειών, πέρα από τους δήμους. «Ας είμαστε ειλικρινείς, η διακοπή του διακοσμητικού φωτισμού σε μνημεία, δημοτικά κτίρια, σιντριβάνια είναι συμβολικού χαρακτήρα», προσθέτει, ενώ σχετικά με την επαναρρύθμιση του χρονοδιαγράμματος του οδοφωτισμού (αν τα φώτα ανάβουν αργότερα ή σβήνουν νωρίτερα) «τον τόνο δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, τα ήδη ειλημμένα μέτρα ίσως να μην κάνουν εύκολη υπόθεση την επίτευξη του στόχου του 10% εξοικονόμησης ενέργειας. Αντιθέτως, όμως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποσαφηνίζει ότι έχουν ήδη πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους όσοι δήμοι έχουν αντικαταστήσει ενεργοβόρους λαμπτήρες στους δρόμους της πόλης με LED.

Οι δήμαρχοι δεν θέλουν να ακούσουν σενάρια για διακοπή του οδοφωτισμού ή «εκπτώσεις» στη λειτουργία του. Ο κ. Παπαστεργίου τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι αφ’ ενός δεν είναι τεχνικά εφικτό «να σβήσει μία στις δέκα λάμπες», αφ’ ετέρου θα εγερθούν ζητήματα ασφάλειας στις γειτονιές των πόλεων. Κάθετη αντίθεση σε ένα τέτοιο σενάριο έχει εκφράσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο φωτισμός «δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη», μια φράση που περιείχε αυτούσια και χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Αγ. Παρασκευής, με τη σημείωση ότι δεν θα σβήσουν τα φώτα στους δρόμους της πόλης καθώς «η συσκότιση των δρόμων είναι συνώνυμη του πολέμου και των κακουχιών».

Σε ένα ακραίο ενεργειακό σενάριο, ο κ. Παπαστεργίου προκρίνει τη διακοπή του φωτισμού σε επαρχιακούς δρόμους μετά τα μεσάνυχτα, όπου η κυκλοφορία είναι σχεδόν μηδαμινή, με την παραδοχή όμως ότι κι αυτό ενέχει κινδύνους ασφάλειας (π.χ. για τροχαία ατυχήματα) και την επισήμανση ότι πρέπει να συνοδευτεί με νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους αιρετούς από τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν και μέτρα μακροπρόθεσμης πνοής. «Να προχωρήσει επιτέλους η κοινή υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%!», έχει υπογραμμιστεί σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης, με τον κ. Παπαστεργίου να τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα «ξεπαγώσουν» και δημοτικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οσον αφορά τη θέρμανση των σχολικών μονάδων, στα 96 εκατ. ευρώ που δίνονται ετησίως από το κράτος στους δήμους πρέπει να προστεθούν ακόμη 35 εκατ. ευρώ για να κυλήσει ομαλά η χρονιά, υπολογίζει ο κ. Παπαστεργίου. Το θέμα θα συζητηθεί σε σημερινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author