ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη: Μόνη της η ΝΔ κατέστρεψε τις ζωές των εργαζομένων

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξέσπασε λίγο μετά την υπερψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο –που βάζει ταφόπλακα σε οκτάωρο, απεργία και διεκδικήσεις– ψήφισαν επί της αρχής μόνο οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ζήτησε «εξηγήσεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου και «καταψήφισε το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο». 

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ «καταψήφισε επίσης τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123, που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής».

Στην ανακοίνωση-απάντηση προς τον υπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε το ξεκάθαρο γεγονός: ότι η Νέα Δημοκρατία «ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο», προσθέτοντας πως «όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ «ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: 

  • Καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία,  που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό!
  • Καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως «παρόχους υπηρεσιών» στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών  εργαζόμενων

«Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ. Μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author