Συντριβή αεροσκάφους Αντόνοφ στην Καβάλα 

Συντριβή αεροσκάφους Αντόνοφ στην Καβάλα 

Βλάβη στον κινητήρα υπέστη το αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη στην περιοχή της Καβάλας. Κλιμάκιο πυροτεχνουργών για έρευνες

Οκτώ άνθρωποι επέβαιναν στο ουκρανικό αεροσκάφος, που μετέφερε «επικίνδυνα υλικά», σύμφωνα με την πυροσβεστική, και κατέπεσε ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, λίγο πριν τις 11 το βράδυ.

Λόγω της συντριβής προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ ακολούθησαν πολλές εκρήξεις και πλέον αναφέρονται τοξικά

Σύμφωνα με στοιχεία από το Flightradar24, πρόκειται για μεταγωγικό An-12BK της Meridian Air Cargo (MEM3032) που είχε απογειωθεί από τη Νις της Σερβίας με προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας.

Η ΕΡΤ μετέδωσε πως ο πιλότος ζήτησε, ανοιχτά του Αγίου Όρους, να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση λόγω προβλήματος σε κινητήρα, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετέφερε προϊόντα και ότι έκανε αναστροφή περίπου στα μισά της διαδρομής πάνω από το Αιγαίο προς την Καβάλα.

Αξιωματούχος της πυροσβεστικής δήλωσε πως ερευνώνται οι πληροφορίες ότι υπήρχαν πυρομαχικά στο αεροσκάφος προσθέτοντας ότι αναμένεται ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών για τις έρευνες.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ουκρανική αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την παράδοση «επείγοντος φορτίου».

Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έχουν προσεγγίσει το σημείο, το οποίο έχουν αποκλείσει η αστυνομία. Δυνάμεις της 2ης και της 4ης ΕΜΑΚ κατευθύνονται εκεί, προκειμένου να συνδράμουν τους 15 πυροσβέστες. Ωστόσο, τα συνεργεία δεν καθίσταται δυνατόν να πλησιάζουν προς παρόν.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι η ΥΠΑ αναμένει σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Αναστάτωση στα γύρω χωριά και γενικευμένο μπλακ άουτ

Πιο μακρύα έφτασαν και κάτοικοι των γύρω χωριών, που θέλησαν να δουν τι συμβαίνει φοβούμενοι ότι το αεροσκάφος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι αρχικά είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο, που έπεσε προκαλώντας μεγάλη φωτιά. 

Στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι.Πηγή άρθρου www.efsyn.gr