Συντηρεί την πολεμική ρητορική ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Συντηρεί την πολεμική ρητορική ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει την αντιπαράθεση με την Ρωσία σε υψηλά επίπεδα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν, σε διάγγελμά που παραχώρησε, επιβεβαιώνοντας πως είτε τώρα είτε αργότερα παραμένει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή και υποστήριξε ότι οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», είπε ο Μπάιντεν. Υπενθύμισε πως οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στον ανατολικό βραχίωνα του Συμφώνου και πρόσθεσε πως σε περίπτωση εισβολής θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων με μεγάλο αντίκτυπο στην ρωσική οικονομία, στον ενεργειακό της τομέα, σε στρατηγικούς κλάδους της βιομηχανίας, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κλιμάκωσε τις απειλές προς την Μόσχα, κάνοντας επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα ΝΑΤΟϊκού εδάφους», ενώ επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει παράσχει οπλικά συστήματα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό στην Ουκρανία, ενώ παρέχονται και στρατιωτικές πληροφορίες.

Φυσικά, ισχυρίστηκε ότι «είμαστε έτοιμοι με διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά», καθώς τα παζάρια είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που προετοιμάζει μια πολεμική αναμέτρηση. Είπε ότι υπάρχει «περιθώριο για διπλωματία» με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ευρώπη, παραθέτοντας τα βασικά σημεία, για τα οποία η Ουάσιγκτον και η Μόσχα «μπορούν να συνεχίσουν να συνομιλούν». 

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πως του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες «να συνεχίσουν να επιδιώκουν διπλωματία υψηλού επιπέδου» για να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι «να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια» και υπεραμύνθηκε των προτάσεων που έχει καταθέσει προς την ρωσική κυβέρνηση. 

Πηγή άρθρου www.902.gr