Τα κίνητρα για τον εμβολιασμό, όπως η ελευθερία πρόσβασης σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας και το Freedom Pass των 150 ευρώ για τους νέους, εκτιμάται ότι ήδη φέρνουν αποτέλεσμα. (Φωτ. SOOC / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και η προσπάθεια της χώρας να χτίσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας έναντι της COVID-19. Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι διστακτικοί δημιουργούν ένα μικρό ανάχωμα στην πορεία του προγράμματος, το οποίο οι Αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν επιστρατεύοντας την πειθώ, τα προνόμια στους εμβολιασμένους αλλά και την υποχρεωτικότητα.
Εως και την Πέμπτη είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 9.560.592 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19. Με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου είχαν εμβολιαστεί 5.364.957 πολίτες (51% του γενικού πληθυσμού), ενώ είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.486.033 άτομα (42%). Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσον όρο 75.000 εμβολιασμοί, όταν στα μέσα Ιουνίου ξεπερνούσαν τις 100.000. Πάντως, από τις 28 Ιουνίου έως και την περασμένη Τετάρτη 590.000 πολίτες έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση, ενώ ένα στα τρία ραντεβού προγραμματίστηκε από πολίτες ηλικίας 18 έως 29 ετών.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας και του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, έως την περασμένη Τετάρτη είχαν εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου ή είχαν κλείσει το ραντεβού για εμβολιασμό το 35% των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών (περίπου 490.000 πολίτες), το 51% των ατόμων 30 έως 44 ετών (1.086.000), το 66,4% των ατόμων ηλικίας 45 έως 59 ετών (1.537.000) και το 76,2% των 60 ετών και άνω (2.340.000 πολίτες).
Αυτή τη στιγμή όποιος θελήσει να εμβολιαστεί, βρίσκει διαθέσιμο ραντεβού την επόμενη ημέρα για τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson και μέσα σε τρεις ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer. Η καθυστέρηση για το εμβόλιο της Pfizer σχετίζεται με τις πιο ιδιαίτερες συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης του συγκεκριμένου σκευάσματος. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, καταβάλλονται προσπάθειες για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στο ελάχιστο και για το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των ηλικιωμένων, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με κινητά συνεργεία (κινητές ομάδες υγείας) σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρες και χωριά ώστε να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς κατ’ οίκον. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Κρήτη και σταδιακά επεκτείνεται σε άλλες περιοχές. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών.
Παράλληλα, το απόγευμα της Πέμπτης άνοιξε και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των εφήβων 15 έως 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer (το μοναδικό που έχει λάβει έως σήμερα σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων). Αφορά όσους εφήβους έχουν κλείσει τα 15 έτη, δηλαδή έχουν γεννηθεί έως και τις 15 Ιουλίου 2006, ενώ όπως διευκρινίστηκε, κάθε 15 ημέρες η σχετική λίστα με τους δικαιούχους εφήβους θα ανανεώνεται ώστε να εντάσσονται όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τα 15 έτη ζωής. Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού προγραμματίζεται από έναν από τους δύο γονείς είτε μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων.
Σε αυτή τη φάση, οι Αρχές στοχεύουν στους διστακτικούς, τους οποίους επιχειρούν να εντάξουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με έναν συνδυασμό πειθούς, επιβράβευσης και υποχρεωτικότητας. Η επιβράβευση αφορά τις περισσότερες ελευθερίες που έχουν θεσπιστεί για τους εμβολιασμένους, όπως η πρόσβαση σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας αλλά και αθλητικά γήπεδα μόνο για όσους έχουν ανοσία μέσω του εμβολίου ή της νόσησης, αλλά και στο Freedom Pass των 150 ευρώ για τους νέους που εμβολιάζονται. Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί προς το παρόν αφορούν εργαζομένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ αλλά και σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει ξεκινήσει και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών όπως είναι οι εκπαιδευτικοί.