Συνεχής η πίεση στο ΕΣΥ, ανεβαίνει το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ

Estimated read time 1 min read

Για την ανάγκη γενικότερης θεώρησης του προβλήματος της πανδημίας, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση της παραλλαγής «Δ», έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Γώγος μίλησε για τη συνεχή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες, με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται περίπου στο 3-4% και το μεγάλο πρόβλημα να εντοπίζεται σε αρκετά από τα νησιά της χώρας. 

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή η «Δ» είναι η επικρατέστερη παραλλαγή (εμφανίζεται σε πάνω από το 85% στο σύνολο των κρουσμάτων). Αν και μίλησε για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, σημείωσε ωστόσο ότι παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες.

Εξάλλου, ο κ. Γώγος τόνισε ότι η λοίμωξη πιέζει συνεχώς το σύστημα ηλικίας, με το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ των νοσοκομείων να αυξάνεται σταθερά και πλέον να βρίσκεται στο 60%. Επιβεβαίωσε ότι η Κρήτη είναι αυτή που αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα, καθώς η πληρότητα ανέρχεται στο 96,5%. Με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, δίπλα του, ο καθηγητής υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η θωράκιση του συστήματος υγείας.

Επίσης τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως τη χρήση της μάσκας (η οποία, όπως είπε, είναι αναγκαία για την προφύλαξη και τον έλεγχο της διασποράς), σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης αφορά στους ανεμβολίαστους, ενώ μίλησε για ελπιδοφόρα φάρμακα που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και που σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν.

Καταλήγοντας απηύθυνε τις εξής εκκλήσεις: 

  • από τους ανεμβολίαστους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν
  • από όσους εκδρομείς επιστρέφουν από τις διακοπές τους, να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας
  • από τις αρμόδιες αρχές, να συνεχίσουν τους ελέγχους
  • από τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να το κάνουν

Προειδοποίηση-έμμεση απειλή από Κοντοζαμάνη

Ο αναπλ. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κάλεσε επίσης όλους να εμβολιαστούν και κατέστησε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν με τον νόμο.

Απευθυνόμενος στους υγειονομικούς και σε όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας υγείας, είπε ότι «ο νόμος που έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα εφαρμοστεί» και πως το οργανωμένο ελληνικό κράτος οφείλει να προστατεύσει τους ευπαθείς και δεν θα επιτρέψει επικίνδυνες ή «επαμφοτερίζουσες» συμπεριφορές.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author