Συνέντευξη στο Bloomberg: Σήμα στις αγορές από Κυρ. Μητσοτάκη: «Αποπληρώνουμε πρόωρα το ΔΝΤ»

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θέλουμε να είμαστε συνεπείς με το σήμα μας στις αγορές».

Μάλιστα ανέφερε ότι είναι σημαντικό για τις αγορές να υπάρχει μία σταθερότητα. Πολλοί επενδυτές κοιτάζουν την Ελλάδα τώρα, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την πρόοδο που έκανε η Αθήνα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός εν μέσω της πανδημίας.

Παράλληλα, τόνισε πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι δύσκολο στο κομμάτι ελέγχου της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να περάσει σε τροχιά ανάκαμψης από το β’ τρίμηνο του έτους.

Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι καθώς χτίζεται το «τείχος» εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, και καθώς αλλάζουν τα εποχικά δεδομένα, από τον Απρίλιο η κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μας θα είναι καλύτερη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες στο χειρισμό της πανδημίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο καλοκαίρι από πλευράς τουρισμού, καθώς πέρυσι, όπως είπε, δεν είχαμε τόσα εργαλεία στα χέρια μας, όπως τα εμβόλια και τα τεστ.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά της Covid, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ως μεσαία χώρα ωφελήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολίων, ενώ η Ευρώπη έχει πάρει ένα μάθημα από τα λάθη που έγιναν.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα απλοποιήσουν αρκετά το ταξίδι όσων είναι εμβολιασμένοι και εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή και στην ΕΕ να υπάρξει συμφωνία σε κάποια μορφή τέτοιων πιστοποιητικών.

Πολλά κράτη-μέλη, είπε, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να εξετάσουν αυτήν την ιδέα, ιδίως για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε σχέση με το πώς η ΕΕ ανταποκρίθηκε στο θέμα των εμβολιασμών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι θερμός υποστηρικτής ότι η Ένωση έπρεπε να πάρει τα εμβόλια και να τα διανείμει, ωστόσο «υπήρξαν θέματα στην εκτέλεση αυτού του πρότζεκτ».

Τώρα – πρόσθεσε- πρέπει να προσχωρήσουμε μπροστά. «Μάθαμε το μάθημά μας και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά» συμπλήρωσε.

Ως προς τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν είχαμε ένα πρώτο τρίμηνο τόσο καλό όσο περιμέναμε, ωστόσο δεν έχουμε δει άνοδο της ανεργίας όμως και ελπίζουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα το συντομότερο.

Σε ερώτηση για την κρίση με την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε: «Έχουμε δει πως η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. Έχουμε δει βελτίωση το 2021. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο. Παράλληλα, όμως ενισχύουμε τις συμμαχίες μας με χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και αποδεικνύουμε μέσω των συμφωνιών μας με Ιταλία και Αίγυπτο πως μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών υπό όρους καλής γειτονίας. Το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και με την Τουρκία».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά νέα για όλη την Ευρώπη το σχηματισμό κυβέρνησης υπό το Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr