Στρατιωτική θητεία: Προς αύξηση σε 12 μήνες από τον Μάιο – Ποιοι θα κάνουν 9μηνο

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, 10:48

| Τελευταία ενημέρωση: 10:51

Το Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιο αύξησης της στρατιωτικής θητείας του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η θητεία θα είναι 12μηνη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, η αύξηση της θητείας το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί από την Γ’ ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου.

Την περίοδο που διανύουμε πραγματοποιούνται οι τελευταίες διευθετήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Η θητεία σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία θα είναι ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς όπου τώρα είναι 9μηνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, 9μηνη δηλαδή, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν ότι από τη μία η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν για να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Και αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν το στρατιωτικό τους.

Από την άλλη στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και στα νησιά. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει ρυθμίσεις για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. 

Πηγή άρθρου www.liberal.gr