Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Στο 70%, κατά μέσο όρο, ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που αναπτύσσουν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Στις έρευνες για το εμβόλιο συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, το εμβόλιο λειτουργεί με προστασία 70%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα. Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%.

Πρόκειται για αποτελέσματα από ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων του AZD1222 από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σημειώνει ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και η ασφάλειά του, επιβεβαιώνουν ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι της νόσου COVID-19 και θα έχει άμεση επίδραση στο επείγον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Τα νεότερα αυτά προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ένα ακόμα ενθαρρυντικό νέο στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, το ποσοστό αποτελεσματικότητας 70% είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία φτάνουν στο 95%.

Από την άλλη, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε κατάσταση σοκ η σύζυγος του Dj Decibel για τον θάνατό του – Συντετριμμένοι οι φίλοι του

Τι φοβάται η Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ;

Ανοίγει η πλατφόρμα για όσους έχασαν την ευκαιρία ρύθμισης των χρεών τους με 120 δόσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr