Στο δικαστήριο για πρώτη φορά ο άνδρας που έδωσε την ‘αφορμή’ στην 36χρονη

Estimated read time 1 min read

Με τη βεβαιότητα ότι η σφοδρή επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι έξω από το κτίριο της εργασίας της στην Καλλιθέα το Μάιο του 2020, και η ποσότητα του καυστικού οξέως θα μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η ιατρός που έχει σταθεί στο πλευρό της εδώ και μήνες, Μαρία Καλοφώνου, κατέθεσε ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Παρούσα και η 36χρονη κατηγορούμενη η οποία άκουσε, χωρίς αντίδραση, τα όσα οι ενέργειες της προκάλεσαν στο σώμα του θύματος της.

Οι δύο γυναίκες, δίχως να ανταλλάξουν ούτε ένα βλέμμα, βρέθηκαν στην δικαστική αίθουσα για την τρίτη συνεδρίαση. Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και σήμερα, η 36χρονη κατηγορούμενη παρέμεινε στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου κοιτώντας ευθεία μπροστά στα έδρανα.

Μέσα στη αίθουσα, για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης, βρίσκεται και ο άνδρας που -κατά τη δικογραφία- αποτέλεσε την αιτία για την 36χρονη κατηγορούμενη να εξαπολύσει το μένος της κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

H κατάθεση της γιατρού

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι δόθηκε μάχη για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία:

«Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που είχε φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».

Εξηγώντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ιωάννα τις πρώτες ημέρες αλλά και τι σημαίνει το ολιγαιμικό σοκ, ξεκαθάρισε:

«Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωης» και συμπλήρωσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε:

«Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και κάψει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Όπως υποστήριξε η μάρτυρας, η συμβολή της φαρμακοποιού ήταν καίρια για την επιβίωση της Ιωάννας:

«Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε».

Σε άλλο σημείο εξήγησε πως «όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Οι πρώτες στιγμές

Η γιατρός περιέγραψε στο δικαστήριο και τις στιγμές που είδε για πρώτη φορά την ασθενή. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Παρέλαβα την Ιωαννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες. (…) «Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Τέλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα στο μάτι της Ιωάννας, η οποία χρειάστηκε να υποβληθεί σε εννέα χειρουργεία.

«Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» κατέθεσε η γιατρός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΠηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author