Στους 40 οι νεκροί στη Τουρκιά – Σταμάτησαν τα μέσα διάσωσης

Ο σεισμός των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Τετάρτη την επαρχία βαν της ανατολικής Τουρκίας, άφησε πίσω του 40 νεκρούς, σύμφω…

Στους 40 οι νεκροί στη Τουρκιά - Σταμάτησαν τα μέσα διάσωσης

Ο σεισμός των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Τετάρτη την επαρχία βαν της ανατολικής Τουρκίας, άφησε πίσω του 40 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες από τούρκικα ΜΜΕ. Με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι των σωστικών συνεργείων τερμάτισαν την αναζήτηση επιζώντων.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (AFAD) ο απολογισμός των θυμάτων από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ανερχόταν χθες σε 644.

Ο σεισμός 5,6 Ρίχτερ, κατέστρεψε 25 κτίρια, αλλά τα 23 από αυτά ήταν άδεια μετά το μεγάλο σεισμό της 23ης Οκτωβρίου. Τα δύο κτήρια που κατέρρευσαν ήταν ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν δεκάδες ξένοι και τούρκοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις που είχαν μείνει για να καλύψουν τον πρώτο σεισμό.

Οι εργαζόμενοι σε σωστικά συνεργεία έβγαλαν 30 επιζώντες από τα συντρίμμια των ξενοδοχείων Ασλάν και Μπαϊράμ, όπου βρισκόταν η πλειοψηφία των παγιδευμένων. Χθες ανακοίνωσαν ότι η έρευνα στο Μπαϊράμ τερματίστηκε ενώ έρευνα στο Ασλάν είχε τερματιστεί την Παρασκευή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι από τους δύο σεισμούς στην επαρχία Βαν, η οποία γειτνιάζει με το Ιράν, και η κατάσταση επιδεινώθηκε από το κύμα ψύχους και τις πρώτες σφοδρές χιονοπτώσεις του χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την σεισμόπληκτη περιοχή το Σάββατο, εν μέσω της διογκούμενης οργής μεταξύ των άστεγων οικογενειών για την ανεπάρκεια των προσπαθειών αρωγής. Πολλοί φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους, που έχουν υποστεί ζημιές, πολύ περισσότερο που η περιοχή πλήττεται από συνεχείς μετασεισμούς. Ο Ερντογάν παραδέχθηκε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του δεν έχει παράσχει επαρκή βοήθεια. «Ασφαλώς υπήρξαν ελλείψεις. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι εύκολο όταν μια γιγαντιαία καταστροφή σημειώνεται σε μια στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μονομιάς», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι πρόκειται να ανεγερθούν νέες κατοικίες για την πλειοψηφία των σεισμόπληκτων ως τον Αύγουστο του 2012, ενώ κάλεσε τους πολίτες να πάνε σε καταυλισμούς για να περάσουν το χειμώνα.