Στεγαστική συνδρομή και απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο Αρκαλοχώρι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αρκαλοχώρι.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Κρήτης, στη λογική των μέτρων που ίσχυσαν πρόσφατα για τους πυρόπληκτους στην Εύβοια, ανακοίνωσε από την περιοχή του Αρκαλοχωρίου ο πρωθυπουργός, όπου έφτασε απευθείας από το Παρίσι, μετά την υπογραφή για τις φρεγάτες.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι όποιος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.

Επίσης ανακοίνωσε ότι  όποιος έχει ζημιά και έχει ήδη λάβει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα τον πληρώσει ούτε για το 2021, ούτε για το 2022, ούτε για το 2023.

Όσο για τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υφυπουργός για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος. «Επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους, θα τύχουν κρατικής αρωγής και είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έτσι ώστε και το Τραπεζικό Σύστημα να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το Αρκαλοχώρι.

Για τη στέγαση των πολιτών που έχουν πληγεί και πολλοί απ’ αυτούς πέρασαν τη νύχτα έξω ή στις σκηνές που στήθηκαν με τον κόσμο να κοιμάται πάνω σε νάιλον, ο πρωθυπουργός είπε: «Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “Εστία” σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους».

Όσον αφορά τις υποδομές και τα σχολεία, που σήμερα έμειναν κλειστά σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ευτυχώς δε φαίνεται να έχουμε μεγάλες ζημιές στις κρίσιμες υποδομές». Τόνισε όμως ότι «δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές στα σχολεία μας».  «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό», είπε.

«Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά» πρόσθεσε, αν και παραμένει το ζήτημα από πού και με ποια μέσα θα κάνουν βέβαια όλα τα παιδιά τηλεκπαίδευση αφού πολλά σπίτια έχουν υποστεί πολλές ζημιές.

341 ακατάλληλα κτίρια – Μόλις 8 τα λειτουργικά σχολεία

Ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του κυβερνητικού κλιμακίου, ότι από τις 396 αυτοψίες που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, ναούς και σχολεία, τα 341 κτίσματα είναι μη κατοικήσιμα.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι από τα 17 σχολεία που ελέγχθηκαν μέχρι στιγμής, μόνο τα 8 μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί οι μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, και θα έρθουν οι πρώτοι 30 οικίσκοι για να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

► Στο μεταξύ νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών ταρακούνησε σήμερα το απόγευμα την Κρήτη.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr