Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις -Ξεκινήστε αμέσως συνομιλίες με την Ελλάδα | ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν την ανακοίνωση της Τουρκίας για την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατηγορούν, μάλιστα, την Αγκυρα ότι οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή και «σκοπίπως» περιπλέκει την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους.

Η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr