«Σκοτώστε τον, Ψόφα κ@@μπατσε»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τη Νέα Σμύρνη

Με την φράση, «Σκοτώστε τον, γ…» φέρεται να προκαλούσαν ο ένας τον άλλον στο πλήθος για να χτυπήσουν τον αστυνομικό, σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού

«Γ…. τον. Σκοτώστε τον. Ψόφα κ@@μπατσε» φώναζαν οι δεκάδες άγνωστοι που ξυλοκοπούσαν για 2,5 λεπτά τον άτυχο αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη. Οι καταθέσεις των αστυνομικών για όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης, 9 Μαρτίου, στη Νέα Σμύρνη είναι σοκαριστικές με τους αστυνομικούς να περιγράφουν όσα έγιναν στο σημείο του σοβαρού τραυματισμού του συναδέλφου τους. 

Συγκλονιστικός είναι ο τρόπος που περιγράφει ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, στην οποία επέβαινε ο 27χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ τον τρόπο που ο συνάδελφός του δέχθηκε επίθεση από τους χούλιγκαν και τραυματίστηκε.

Διαβάστε επίσης: Νέα Σμύρνη: Ο κοριός της ΕΥΠ «έκαψε» δύο συλληφθέντες – Τι απαντά ο μάρτυρας

Οι αστυνομικοί περιγράφουν πως δέχθηκαν επίθεση από ένα πλήθος περίπου 1.500 ατόμων, με καλυμμένα πρόσωπα, οι οποίοι τους περικύκλωσαν και άρχισαν να τους επιτίθενται σφοδρά με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και μεταλλικές βέργες σαν…ακόντια. Με την φράση, «Σκοτώστε τον, γ…» φέρεται να προκαλούσαν ο ένας τον άλλον στο πλήθος για να χτυπήσουν τον αστυνομικό, σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού.

Πώς έριξαν τον αστυνομικό στο έδαφος 

Ο μάρτυρας περιγράφει στην κατάθεσή του πως με το δίκυκλο παρέμεναν στάσιμοι για λίγα δευτερόλεπτα. Το πλήθος άρχισε να τους πλησιάζει όλο και περισσότερο από κάθε πιθανή κατεύθυνση, όπως αναφέρει, και περιγράφει: «Τελικά το πλήθος έφτασε δίπλα μας και ξαφνικά ένα άτομο όρμησε και άρπαξε με τα χέρια του τον συνεπιβάτη μου ειδικό φρουρό με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο οδόστρωμα.

Οι επιθέσεις που δεχόμασταν ήταν σφοδρές και για αυτόν το λόγο απομακρυνθήκαμε περίπου 50 μέτρα από το σημείο που έπεσε ο συνάδελφός μας ώστε να ανασυνταχθούμε να κάνουμε αναστροφή και να επιστρέψουμε για να απομακρύνουμε τον συνάδελφο από το πλήθος.

Καθώς κινούμασταν προς το συνάδελφο είδα το πλήθος να προσκαλεί ο ένας τον άλλον να τον χτυπήσουν και έλεγαν «Σκοτώστε τον, γ…». Είδα επίσης πολλά άτομα που δεν μπορούσα να τα μετρήσω να χτυπούν με τα χέρια τους και με τα πόδια τους με σιδερόβεργες και πέτρες το συνάδελφό μου που ήταν πεσμένος στο έδαφος».

«Τον χτυπούσαν με βέργες, μάρμαρα…»

Την ίδια σχεδόν περιγραφή δίνει και ειδικός φρουρός, ο οποίος βρισκόταν στην ομάδα των αστυνομικών που δέχθηκαν την επίθεση. «Είδα το πλήθος να προσκαλεί ο ένας τον άλλον να χτυπήσουν τον συνάδελφό μου. Είδα άτομα που δεν προλάβαινα να μετρήσω να είναι όρθιοι πάνω από το συνάδελφό μου που εκείνη τη στιγμή ήταν στο έδαφος και να τον χτυπάνε με τα χέρια και τα πόδια με βέργες, με κοντάρια, με ό, τι έφερε ο καθένας, στα χέρια του σε όλο του το σώμα του. Βγάλανε το κράνος ώστε να τον χτυπήσουν στο κεφάλι και τα χτυπήματα να έχουν αποτέλεσμα. Όσο ήταν από πάνω του, έλεγαν ο ένας τον άλλον “γ…. τον. Σκοτώστε τον. Ψόφα κ@@@μπατσε“.

«Μας περικύκλωσαν…»

Οι αστυνομικοί, όπως περιγράφει άλλος ειδικός φρουρός, στην κατάθεσή του βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, ουσιαστικά, απέναντι από ένα οργισμένο πλήθος περίπου 1.500 ατόμων, οι οποίοι άρχισαν να τους ρίχνουν βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και μεταλλικές βέργες σαν ακόντια.

Την ίδια στιγμή, μπροστά τους υπήρχαν οδοφράγματα από φλεγόμενους κάδους, κάτι που τους ανάγκασε να μείνουν στάσιμοι για λίγα δευτερόλεπτα. Τότε ήταν που το πλήθος άρχισε να τους…πλησιάζει.

«Στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής η ομάδα μας ήρθε αντιμέτωπη με πάρα πολύ μεγάλο πλήθος ατόμων περίπου 1.500 άτομα που μας προσέγγισε από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις. Στο σύνολό τους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες διάφορες μάσκες full-face και μπλούζες τυλιγμένες στο κεφάλι τους.

Σχεδόν περικύκλωσαν το σχηματισμό μας και άρχισαν να εκδηλώνουν σφοδρότατες επιθέσεις ρίχνοντάς μας βόμβες μολότοφ φωτοβολίδες πέτρες και μεταλλικές βέργες σαν ακόντια. Στο δρόμο μπροστά μας υπήρχαν διασκορπισμένα οδοφράγματα από φλεγόμενους αναποδογυρισμένους κάδους απορριμμάτων και φλεγόμενα ξύλα -εστίες φωτιάς και χυμένα λάδια. Έπρεπε να κινηθούμε με μανούβρες μέσα από τα οδοφράγματα για να ξεφύγουμε, τα μηχανάκια περνούσαν με δυσκολία και οι τελευταίοι έπρεπε να περιμένουν να περάσουν οι μπροστινοί τους για να περάσουν και αυτοί με τη σειρά τους. Για το λόγο αυτό η ομάδα μου κατέληξε να παραμείνει στάσιμη για λίγα δευτερόλεπτα και το πλήθος των ατόμων να μας πλησιάζει όλο και περισσότερο» περιγράφει ο ειδικός φρουρός.

«Ήταν ολόιδιοι…»

Αστυνομικός περιγράφει στην κατάθεσή του πώς κατάφεραν να συλλάβουν έναν διαδηλωτή τον οποίο εντόπισαν να πετάει βόμβες μολότοφ αλλά και τον τρόπο τελικά που αναχαίτισαν το οργισμένο πλήθος.

«Κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση που είχε κινηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους. Από τα 1.500 άτομα, είδαμε περίπου 500. Ήταν ολόιδιοι, λέγανε τα ίδια συνθήματα και βρισιές, φέρανε τα ίδια αντικείμενα στα χέρια τους, είχαν στο σύνολό τους καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και εκδήλωναν επιθέσεις σε διμοιρία της ΥΑΤ ρίχνοντας ναυτικές φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ, πέτρες μάρμαρα και μεταλλικές βέργες. Συνδράμαμε τη διμοιρία της ΥΑΤ και καταφέραμε να κάνουμε το πλήθος να υποχωρήσει, να διασπαστεί και να τραπεί σε φυγή.

Κάποιοι που ήταν στην πρώτη γραμμή, πρωτοστατούσαν δηλαδή στις επιθέσεις, ξεχώριζαν. Ένας από αυτούς ήταν ένας άνδρας που φορούσε μαύρο παντελόνι μαύρη ζακέτα με κουκούλα και παπούτσια λευκά. Έριχνε βόμβες μολότοφ και πέτρες τις οποίες έβγαζε από σακίδιο που έφερε ο διπλανός συνεργός του. Τον καταδίωξαμε αλλά απτόητος ο άντρας πήρε ένα σπασμένο κοντάρι από το έδαφος και κραδαίνοντας το με τα χέρια του το κουνούσε απειλητικά στον αέρα προς το μέρος μας. Εμείς συνεχίσαμε καταπάνω του και τότε στράφηκε με αυτό εναντίον μας για να μας χτυπήσει και κατάφερε να χτυπήσει έναν υπαστυνόμο ακόμα. Ακόμα και όταν τον ακινητοποιήσαμε και τον συλλάβαμε προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις με τα χέρια και τα πόδια του να ξεφύγει» αναφέρει στην κατάθεση του.

«Παλεύανε ένα λεπτό…»

Από την άλλη αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ περιγράφει πως στην προσπάθειά τους να διασπάσουν το πλήθος, δέχθηκε επίθεση με… κάδο απορριμμάτων. «Επιχειρήσαμε να διασπάσουμε το πλήθος. Τρία άτομα έσπρωξαν προς το μέρος μας ένα μεταλλικό κάδο απορριμμάτων με αποτέλεσμα να χάσω τον έλεγχο του δικύκλου και να πέσω από αυτό χωρίς να τραυματιστώ. Ο οδηγός του δικύκλου που ακολουθούσε παρόλο που ήταν τραυματισμένος κατέβηκε από το δίκυκλο και κυνήγησε τα άτομα και σε 10 μέτρα περίπου ακινητοποίησε έναν εξ αυτών έπειτα από πάλη ενός λεπτού λόγω αντίστασής του με χτυπήματα και σπρώχνοντάς μας τελικά του φόρεσαν χειροπέδες» αναφέρει στην κατάθεσή του.

Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε προς το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Σμύρνης. Αστυνομικός καταθέτει: «Υπήρχαν εκατοντάδες άτομα που επιτίθεντο σε δυνάμεις και διερχόμενα οχήματα στη Λεωφόρο Συγγρού με φωτοβολίδες ενώ πετούσαν φωτοβολίδες και προς το κτίριο που βρίσκεται το πρατήριο καυσίμων της αστυνομίας στην απέναντι πλευρά της Συγγρού» κατέθεσε.

Διαβάστε επίσης: Καστανίδου για Νέα Σμύρνη: Δίνουν γκλοπ και όπλα σε αστυνομικούς χωρίς εκπαίδευση

Πηγή άρθρου www.ethnos.gr