Σε μίνι αντιπολιτευτική συγκέντρωση μετατράπηκε το «αντίο» στον Μίκη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν είχε πολύ κόσμο στη Μητρόπολη για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη. Έφτασα εκεί κατά τις 2 και νόμιζα ότι θα αντίκριζα πλήθη, αλλά δεν ήταν έτσι. Θέλεις ο φόβος για τον ιό, θέλεις η βαριά συννεφιά και η απειλή βροχής, δεν μαζεύτηκαν πολλοί στην τελετή αποχαιρετισμού. Όσοι ήμασταν εκεί βρισκόμαστε στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία. Πολλοί νέοι. κάποιοι μεγαλύτεροι, λίγοι πραγματικά υπέργηροι που τους παρατηρούσες και τους θαύμαζες για το σθένος του. Υπήρχαν και δύο τρία πανό και ορισμένες κόκκινες σημαίες.

Γενικώς επικρατούσε ησυχία, ήταν όλοι σιωπηλοί. Και που και που ακουγόταν ένα βουβό τραγούδισμα των πιο γνωστών κομματιών του Μίκη. Πρώτος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ και ο κόσμος τον υποδέχτηκε με ένα θερμό χειροκρότημα. Ήταν άλλωστε ο οικοδεσπότης. Και στη συνέχεια κατέφθαναν οι επίσημοι, καλλιτέχνες και πολιτικοί. Παράδειγμα, μόλις εμφανίστηκε η Μαρία Φαραντούρη το κοινό την υποδέχθηκε με μεγάλη αγάπη. Εκεί, σε αυτήν, τελείωσαν και οι επευφημίες θα έλεγα.

Τα πρώτα γιουχαΐσματα ακούστηκαν μόλις εμφανίστηκε ο κ. Βελόπουλος. Αλλά ο μεγάλος πανικός συνέβη με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Ηταν ο μόνος για τον οποίο ακούστηκε και σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά, Μητσοτάκη κάθαρμα». Ψυχρολουσία. Και οφείλω να πω, επειδή ήμουν εκεί, ότι το σύνθημα ήταν αυθόρμητο. Προφανώς και ξεκίνησε από τα παιδιά με τις κόκκινες σημαίες αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε όλη την πλατεία. Ομολογώ δεν το περίμενα.

Πρωταθλήτρια στις αποδοκιμασίες αναδείχθηκε ένα ακόμα εξαίρετο στέλεχος της κυβέρνησης: η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Λαοφίλητη, κοσμαγάπητη. Χωρίς αποδοκιμασίες ή επευφημίες εισήλθαν στο ναό ο κ. Τσίπρας και λίγο πιο μετά η κ. Γεννηματά.

Τα λέω όλα αυτά γιατί αποτελούσαν μέρος των συζητήσεων των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί. Ποιος ήρθε ρωτούσαν και, συγγνώμη κιόλας, «ποιον κράζουν αυτή τη φορά;»…

Λίγο πριν τις τρεις κατέφτασε και η ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου ώστε λίγο μετά να αρχίσει η λιτή και σύντομη τελετή. Ο κόσμος παρέμενε απ’ έξω, με ομπρέλες πια και άκουγε από τα μεγάφωνα τις ομιλίες.

Περίμενα, επαναλαμβάνω, πολύ περισσότερο κόσμο. Ήθελα λαοθάλασσα. Καμία σχέση. Ήταν απλώς ένας αποχαιρετισμός στον Μίκη που εξελίχθηκε σε μίνι αντιπολιτευτική συγκέντρωση.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr