Σε ισχύ τα μέτρα για εστίαση και διασκέδαση – Που έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι

Estimated read time 1 min read

Νέα αρχή κάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης στη χώρα, μετά την έναρξη των νέων μέτρων που αποφάσισαν κυβέρνηση και ειδικοί για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού και τον διαχωρισμό των κλειστών και υπαίθριων χώρων σε αυτά.

Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να υψώσει τείχος σε ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα εξελιχθεί κάποιος χώρος διασκέδασης σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού, με αρνητικά για το σύστημα υγείας και τον τουρισμό αποτελέσματα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ για διασκέδαση και εστίαση

Κλειστοί χώροι

Έτσι, από σήμερα, οι κλειστοί χώροι εστίασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με μέγιστη πληρότητα στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας. Παράλληλα, σε θέατρα και σινεμά θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Οι πελάτες για να εισέλθουν στους χώρους αυτούς θα πρέπει να επιδείξουν, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και το οποίο έχει ισχύ μέχρι και 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test 24 ώρων με μέριμνα των γονέων τους.

Υπαίθρια κέντρα διασκέδασης

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις Δευτέρα 26 Ιουλίου, οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα λειτουργήσουν και αυτοί ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους.

Σε αυτούς θα υπάρχει μέγιστη πληρότητα στο 85%, ενώ οι πελάτες θα είναι υποχρεωτικά καθήμενοι. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές θα παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν θα αναμειγνύονται με το κοινό.

Διαφορετικά φέτος τα πανηγύρια

Ωστόσο, στα ζωντανά θεάματα και ακροάματα που διεξάγονται σε υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, θα υπάρχει δυνατότητα για διαχωρισμό των χώρων σε αμιγείς και μεικτούς. Στην πρώτη περίπτωση η πληρότητα φτάνει στο 85%, ενώ στη δεύτερη από 65% – 75% ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που πραγματοποιείται η εκδήλωση.  Και στις δύο όμως εκδοχές, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Στους μεικτούς χώρους θα ισχύουν τα εξής:

  • 75% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους
  • 70% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους
  • 65% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους

Από την άλλη, οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κυλικεία, αναψυκτήρια), συμπεριλαμβανομένων των αεριζόμενων στοών που διαθέτουν ανοικτές εισόδους και εξόδους, είναι ανοικτοί για τον καθέναν και χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης κάποιου τεστ για κοροναϊό, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα λούνα παρκ και τα ανοιχτά γήπεδα.

Οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο

Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων αναμένεται να είναι αρκετά υψηλά, καθώς τα αρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι μόνο έτσι θα υπάρχει πιστή τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Έτσι, υπεύθυνοι για τον έλεγχο εισόδου στους χώρους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις ή οι οργανισμοί που τους λειτουργούν.

Η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των στοιχείων που θα επιδεικνύουν οι πολίτες θα γίνεται με τη χρήση της εφαρμογής Covid Free GR app που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα του gov.gr από το υπoυργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας θα μπορεί να είναι αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Αυτά είναι τα σήματα για το διαχωρισμό των επιχειρήσεων εστίασης

Με τρία διαφορετικά σήματα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να «χαρτογραφήσει» τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, με σκοπό να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Χώρος Covid Free

Τα συγκεκριμένα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων, αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί Χώροι

Σε αυτές τις επιχειρήσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στοΠηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author