Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία για το νέο «κύμα» κακοκαιρίας, αλλεπάλληλες συσκέψεις

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της κακοκαιρίας που έχει ξεκινήσει από χθες να πλήττει τη χώρα, ενώ, στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία.
Χθες, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, στην οποία συζητήθηκαν εκτενώς προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στην περιοχή του Μεσολογγίου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ανακοίνωσή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν «στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων», ενώ συζητήθηκαν, επίσης, αντίστοιχα ζητήματα που αφορούν στις ευρύτερες περιοχές Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας. Παράλληλα, έγινε μία συνολική αποτίμηση της επικινδυνότητας συγκεκριμένων σημείων όπου, εξαιτίας κακοτεχνιών, υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Λύρος, καθώς και εκπρόσωποι των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, για την αξιολόγηση της κατάστασης, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία των φαινομένων, ενώ στη σύσκεψη θα μετάσχει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Γκαρίλας.

Σημειώνεται, ότι στα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα που θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία θα συμμετάσχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Όπως τονίζει το υπουργείο, «η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία “Μπάλλος” και κρίθηκε ιδιαίτερα αποδοτική».

Παράλληλα, το υπουργείο, σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μη διασχίζετε, για κανένα λόγο, χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτήν τη θέση. Για κανέναν λόγο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα: https://bit.ly/2FpWn5k

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3lCdFLR

Έντονα καιρικά φαινόμενα: https://bit.ly/34RCaxI

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης (9-12-2021) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (12-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Δείτε στους χάρτες του weather.us πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία που επηρεάζει σχεδόνόλη τη χώρα, μέχρι και τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής

kairossimera-kairostora-kairosathina-kakokairia

kairotora-kairosSIMERA-kakokairia-plimmires

Αναλυτικά θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Α. Από το βράδυ της Πέμπτης (9-12-2021) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (10-12-2021): Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος.

Β. Την Παρασκευή (10-12-2021):

1. Μέχρι το μεσημέρι: Οι προαναφερθείσες περιοχές και η Δυτική, η Κεντρική Μακεδονία βαθμιαία η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλία, η Κεντρική Στερεά, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα και η Ανατολική Στερεά.

2. Μέχρι αργά το απόγευμα η Θράκη.

3. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

4. Μέχρι αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.

Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 7 με 8 μποφόρ και την Παρασκευή (10-12-2012) στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Δ. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (10-12-2021) ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Θα επηρεαστούν αρχικά το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, και πιθανώς πρόσκαιρα τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων. Τα έντονα φαινόμενα το Σάββατο (11-12-2021) θα επηρεάσουν και την Αττική.

Ο καιρός και η εξέλιξή του σε βίντεο: Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα από την Χριστίνα Σούζη


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Καιρός – Καλλιάνος: Κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στα δυτικά και βόρεια το Σάββατο, βροχές και στην Αττική

Λόγο για ένα δύσκολο Σάββατο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που κατά τόπους μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα, κάνει σε πρόγνωσή του, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

«Μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα, σε ότι αφορά στις βροχοπτώσεις, θα είναι το Σάββατο. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, και στο Βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Στα κεντρικά και νότια του Αιγαίου, ναι μεν ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι άστατος, όμως οι βροχές θα πιο τοπικές και δεν θα έχουν την ένταση των προαναφερθείσων τμημάτων» αναφέρει αρχικά ο κ. Καλλιάνος.

Kαι συνεχίζει: «Ειδικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια και ενδεχομένως οι καταιγίδες να προκαλέσουν και πλημμυρικά φαινόμενα».

Για την κατάσταση στην Αττική, λέει: «Προφανώς, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα βρέξει και στην Αττική και μάλιστα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων στο νόμο».

«Δυστυχώς, οι δείκτες αστάθειας επιμένουν να είναι και σήμερα μεγάλοι, ειδικά για την περιοχή της δυτικής Ελλάδας σε ότι αφορά στα φαινόμενα του Σαββάτου. Αυτό σημαίνει ότι σε τοπικό επίπεδο, στα δυτικά, ενδεχομένως να επικρατήσουν και ακραίες σε ένταση ή διάρκεια βροχοπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και πολύ ισχυροί, με εντάσεις που στα πελάγη θα αγγίζουν τοπικά και τα 9 μποφόρ. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων» σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας, δεύτερο πιο ισχυρό κύμα» από αύριο, Σάββατο

Αρχικά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες και πιθανώς από τις βραδινές ώρες στα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές.

kairossavvato-kakokairiasavvato


Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη νύχτα της Παρασκευής  προς Σάββατο έως την Κυριακή  σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι τα πολύ έντονα κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και ο υψηλός κυματισμός στα πελάγη.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την νύχτα της Παρασκευής 10/12 προς Σάββατο 11/12 στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 θα επεκταθούν στο σύνολο των ηπειρωτικών, το Ιόνιο, το Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών και κατολισθήσεων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Από το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στο Αιγαίο ενώ από τις πρώτες ώρες της Κυριακής 12/12 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής 12/12. Στον Χάρτη 1 φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 11/12.

kairosimera-kakokairiameteo

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση το Σάββατο  και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ. Την Κυριακή 12/12 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς.

Οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα επικρατήσουν το Σάββατο 11/12 θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό. Σύμφωνα με μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού του ΕΑΑ / meteo.gr, υψηλός κυματισμός αναμένεται στο Ιόνιο, στις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, στον Σαρωνικό και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο xάρτη φαίνονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ το Σάββατο, καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση του ενώ στον τελευταίο χάρτη  παρουσιάζεται το σημαντικό ύψος κύματος που αναμένεται τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/12. 

kairos-meteo-anemoi

kairossimera-xartismeteo

Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Τράγκας: Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» όπου νοσηλεύεται με κορωνοϊό

Αδιανόητο περιστατικό στην Πιερία: Οι «θεματοφύλακες του Συντάγματος» πέρασαν χειροπέδες σε διευθυντή Γυμνασίου

Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Κόλλησα με την ηρωίνη, έχω φτάσει τρεις φορές κοντά στο θάνατο»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr