Σαρώνει η “Μήδεια”: Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία – Live

Estimated read time 1 min read

Εκτακτη νέα σύσκεψη το απόγευμα στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης σχετικά με την κακοκαιρία.  Δεν θα πάρουν μέρος υπουργοί αλλά όλοι οι αρμόδιοι που έχουν να κάνουν με την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να συνδράμει κι ο στρατός. Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό κλειστή θα μείνει μέχρι αύριο το πρωί στις 7 η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας.

Πρωτοφανείς οι καιρικές συνθήκες στην Αττική και σε όλη τη χώρα από τις πυκνές χιονοπτώσεις και το δριμύ κρύο που συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: ένας 80χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο χωριό Τρούπι της Βόρειας Εύβοιας και ένας 56χρονος έχασε την ζωή του έξω από το μαντρί του στο οροπέδιο Λασιθίου. Ένας ακόμη άνθρωπος που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη έχασε τη ζωή στην Εύβοια, σε χωριό που είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες ανοιχτούς. Η μάχη των συνεργείων συνεχίζεται καθώς δεκάδες περιοχές της Αττικής είναι χωρίς ρεύμα, για πάρα πολλές ώρες.

Με δικές της γεννήτριες προσπαθεί η ΕΥΔΑΠ να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε ψηλά σημεία όπως στην Πετρούπολη όπου το πρόβλημα που υπήρχε αποκαταστάθηκε, το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, την περιοχή Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, την Αγία Παρασκευή και την Άνοιξη. Στην Άνοιξη μάλιστα έχουν σταλεί και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα γιατί έχει διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνει έκκληση να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις. Σε συνεχή κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και τη διευκόλυνση των πολιτών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους.

Δείτε Live όλες τις εξελίξεις

Στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου το χιόνι έχει φτάσει τα δύο μέτρα, 56χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε νεκρός το πρωί, στο ποιμνιοστάσιό του.

Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό – Πρωτόγνωρο φαινόμενο

Ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία. Τη σύσκεψη απασχόλησαν ιδιαίτερα, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στο οδικό δίκτυο και στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ στην Αττική με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, το οποίο φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί, θα επηρεάσει την Αττική, επηρεάζει ήδη την Εύβοια και θα επηρεάσει και μέχρι αύριο το απόγευμα την Κρήτη. Συνιστούμε προφανώς μεγάλη προσοχή σε όλες τις μετακινήσεις. Να αποφεύγονται όλες οι περιττές μετακινήσεις. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς. Και βέβαια η μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Αττική. Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καλύτερο δυνατό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολιασμών λέγοντας ότι λόγω της αναβολής τους σήμερα θα επανέλθει το Υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά που αφορούν τη δεύτερη δόση. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μέριμνα να αξιοποιηθούν τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Η «Μήδεια» δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που βρέθηκε στην περιοχή του Διονύσου όπου έχει σημειωθεί πολύωρη διακοπή ρεύματος, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι είναι εκτεταμένο το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης γιατί πάρα πολλά κλαδιά δέντρων έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να απαιτείται συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ να κάνει την κοπή των δένδρων. «Δεν μπορούν εθελοντές ή εργάτες του δήμου να κάνουν αυτό το πράγμα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναφορά του ρεύματος» είπε ο κ. Πέτσας.

Οπως είπε σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Διονύσου παρουσία του δημάρχου της περιοχής και του περιφερειάρχη του κ. Πατούλη υπήρξε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ για την καλύτερη κατανομή των συνεργείων ενώ αποφασίσθηκε και η συνδρομή και όμορων δήμων για να υπάρξει πρόσβαση σε σημεία που είναι δύσκολα έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες. Χρειάζεται υπομονή από όλους τόνισε ο κ. Πέτσας κι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν πιο γρήγορα αποτελέσματα τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα στην Αττική εντοπίζονται στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια,Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Η πλειοψηφία των βλαβών αφορά σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, συνεχίζει πυρετωδώς τις εργασίες έχοντας επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντουδι και Προκόπι, ενώ συνεχίζουν με στόχο την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση με διακοπές νερού να έχουν σημειωθεί σε Αγ. Παρασκευή, Βριλήσσια, Βύρωνα, Γλυκά Νερά, Κερατσίνι, Κηφισιά, Πεντέλη, Περιστέρι, Φιλοθέη, Χαλάνδρι και Χολαργό.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων

Διεκόπη το μεσημέρι λόγω πτώσης δέντρου, η κυκλοφορία των οχημάτων, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, και στα δύο ρεύματα, από Ακαδημίας μέχρι Βασιλίσσης Αμαλίας. Εν τω μεταξύ, έγινε άρση της απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Αττική Οδό.

Eurokinissi

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ η κυκλοφορία όλων των οχημάτων  έχει διακοπεί στα εξής σημεία:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
    Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
    Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
  • Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/δ 20,060) έως την χ/θ 58,520 – όρια Τ.Τ. Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (από 19:00 ώρα για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων και από 19:50 ώρα για παντός είδους οχημάτων).
  • Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.
  • Επί της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), από την 28η
    χ/θ έως την 34η χ/θ.
  • Επί της Λ. Μεγάρων – Αλεποχωρίου (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), από την 5η
    χ/θ έως την περιοχή του Αλεποχωρίου.
  • Προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, από σήμερα 16/02/2021και ώρα 03:50 ́έως ύφεσης των φαινομένων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου,στοτμήμα της από τη χ/θ26,700(Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας) μέχρι τη χ/θ 41,500(κόμβος Μεγάρων).

Αναλυτική ενημέρωση για τη διακοπή κυκλοφορίας και τη χρήση αλυσίδων

Πώς κυκλοφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η πολύ ισχυρή χιονόπτωση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες . Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού από Ν.Ιωνία προς Κηφισιά καθώς επίσης και τα δρομολόγια του μετρό από Δ. Πλακεντίας προς το αεροδρόμιο. Δεν γίνονται τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ ενώ κανονικά γίνονται εκείνα του τραμ. Ισχύει απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Εurokinissi

H πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Για σήμερα Τρίτη 16-02-2021 προβλέπεται στη δυτική Ελλάδα βελτιωμένος καιρός. Στη βόρεια, ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ολικός στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -12 (μείον 12) έως 04 και στη δυτική Μακεδονία από -18 (μείον 18) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 και στην Ήπειρο από -13 (μείον 13) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες και στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και τα νότια 9 και τοπικά στα θαλάσσια έως 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα βόρεια από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η ελάχιστη 4 με 6 χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Κρήτη και βαθμιαία θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές.
Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινά.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές που από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Ιάσων Ταβλάς, Ζώης Κακκαβάς, Νόρα Μολυβιάτη, Μαίρη Σκανδάλη, Αντζελα Ζούγρα, Κατερίνα Μπατζάκη, Ελίνα Κολύβα, Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μαρίνα Δεμερτζιάν

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου www.ert.gr

You May Also Like

More From Author