Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα με άνοιγμα λιανεμπορίου και δευτεροβάθμιας – Κοινωνία

“Προβληματικό” για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού χαρακτήρισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ένα ενδεχόμενο ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα, κάτι που, όπως τόνισε, δεν θα αντέξει το σύστημα Υγείας.

“Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση”, τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, ενώ μάλιστα, πρότεινε  να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου.

“Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων”, επισήμανε.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε πως προς το φθινόπωρο θα δούμε καλυτέρευση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου. “Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν”, τόνισε.Πηγή άρθρου www.news247.gr