Σήμερα το πρωί αναμένεται η νέα κατάπαυση πυρός

Σήμερα το πρωί αναμένεται η νέα κατάπαυση πυρός

Σήμερα το πρωί αναμένεται να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός, σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ABC World News είπε ότι ο πόλεμος δε θα σταματήσει στην Ουκρανία. Σημείωσε την ανάγκη να διασφαλιστεί ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας – και προέτρεψε σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «μπορεί να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει τον πόλεμο. «Είμαι σίγουρος ότι μπορεί και θα ήθελα να το πιστέψω. Είναι ικανός να το κάνει», είπε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram ο Ζελένσκι επέρριψε την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

Νέες κυρώσεις από την Αυστραλία στη Ρωσία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Ρωσία που θα επηρεάσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλους 16 Ρώσους πολίτες, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν.

«Αυτός ο νέος γύρος κυρώσεων θα επιβάλει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε επιπλέον έξι ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση ναυτικών, χερσαίων και αεροπορικών επιθέσεων στην Ουκρανία», είπε η υπουργός Εξωτερικών .

Ανέφερε επίσης ότι η Αυστραλία επέβαλε κυρώσεις σε «10 άτομα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Ρωσία».

(Πηγή: TASS, CNN)

Πηγή άρθρου www.902.gr