Σήμερα η σύνοδος MED9 για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο και κλιματική αλλαγή

Estimated read time 1 min read

Από προηγούμενη σύνοδο μεσογειακών χωρών / Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί σήμερα η Αθήνα. Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται με τις συμμετοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στην ατζέντα βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή και κρίσεις των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η φετινή MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Το «σύμφωνο ασφαλείας» μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις συζητήσεις, ενώ αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στην Αθήνα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες.

Απαγορεύσεις 

Λόγω της… άφιξης υψηλών πολιτικών προσώπων η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από απαγορεύσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δημιουργώντας ένα κυκλοφοριακό μπάχαλο στην πρωτεύουσα.

Η απόφαση της Η ΕΛ.ΑΣ. θα φέρει προβλήματα σε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς, ενώ απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και η Ακρόπολη θα παραμείνει την Κυριακή κλειστή για το κοινό.

Το πρόγραμμα 

  • Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου
  • Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  • Στις 15:30 θα ξεκινήσουν στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
  • Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής
  • Στις 19:40 θα γίνουν δηλώσεις των ηγετών στα ΜΜΕ
  • Στις 20:30 οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author