Π. Τζεντιλόνι: Παρά τις δυσμενείς συνθήκες η Ελλάδα υλοποίησε τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις

Την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας, εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας και ο επικεφαλής του ESM.

Πασκάλ Ντόναχιου, Πάολο Τζεντιλόνι και Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν ότι αναγνωρίζεται η πρόοδος της Ελλάδας γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ.

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο της Ελλάδος με βάση την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» επεσήμανε ο Επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε ότι «οι κίνδυνοι που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκαν και απαντήθηκαν».

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ τόνισε ότι «παρά τις δυσμενείς συνθήκες η Ελλάδα προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις».

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον πτωχευτικό κώδικα, την πρόοδο στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην επιτάχυνση των επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Τζεντιλόνι έκανε λόγο για «καλά νέα τα οποία άξιζε η Ελλάδα παρά τη δύσκολη κατάσταση».

O Επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επηρεάστηκε από την πανδημία όπως όλα τα κράτη-μέλη «συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία κάτω από δύσκολες συνθήκες».

Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δόση των 767 εκατ. € προς την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε τη Δευτέρα την έναρξη των διαδικασιών εκταμίευσης των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν εύσημα στη χώρα μας για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα μέτρα που έλαβε για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup επαινεί την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, κυρίως σε ό,τι αφορά το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

«Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο πακέτο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης» επισημαίνει το Eurogroup.

Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να εντείνει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δίνοντας έμφαση στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Υπέροχα νέα για την Ελλάδα και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Αντανακλά την σκληρή δουλειά και τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε η Ελλάδα» σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Καλά νέα από το Eurogroup σήμερα, καθώς η δήλωσή του συμφωνεί ότι παραμένει σταθερή η δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις και ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αποτελεσματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του στο Twitter.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου www.ert.gr