Πώς φθάσαμε στο κλείσιμο των σχολείων και στο νέο lockdown – Οι αριθμοί…

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η πιο δύσκολη από την αρχή του χρόνου: εκρηκτική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, άνοδος του ημερήσιου αριθμού θανάτων, εκτόξευση των διασωληνωμένων ασθενών, ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία.

Παρά το παρατεταμένο lockdown στην Αττική, η παράτασή του ήταν μονόδρομος για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Το ίδιο αποφασίστηκε και για τις άλλες περιοχές της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηράκλειο), καθώς δεν παρατηρούνται ακόμη σημάδια σταθεροποίησης.

Οι εισηγήσεις εντούτοις της επιτροπής, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση, δεν σταμάτησαν εκεί. Το κλείσιμο της εκπαίδευσης για δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, ακόμη και
στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής), όπως επίσης και η επιβολή σκληρού lockdown σε Χαλκιδική, Ευρυτανία, Λέσβο, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κατερίνη, Χανιά και Σκιάθο κρίθηκε επίσης επιβεβλημένη.

Τι έφερε τη συνέχεια των lockdown

Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας ήταν εξόχως ανησυχητικά:

– Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, ο δείκτης Rt, με βάση τις νοσηλείες είναι σταθερά και
παντού στην επικράτεια πάνω από 1. Αυτό φάνηκε και στην 40η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 10 Μαρτίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 1,06.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

– Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στην Αττική αγγίζει το 92%, παρόλο που δημιουργήθηκαν νέες κλίνες και μπήκαν στο δημόσιο σύστημα και ιδιωτικά νοσοκομεία (Ερρίκος Ντυνάν, Ιατρικό Περιστερίου, Λητώ).

– Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε κι άλλο, με 400 εισαγωγές καθημερινά σε όλη τη χώρα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500. Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

– Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα. Στην Αττική τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή ήταν 8.150 κρούσματα.

– Στα 400 δείγματα που ελέγχθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν 373. Κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος.

Ακορντεόν με τα σχολεία

ΣΧΟΛΕΙΟ

“Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε αυτή την αυξητική τάση της πανδημίας και να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο συνολικά στην χώρα, εισηγηθήκαμε στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το οριζόντιο αυτό μέτρο έχει στόχο τη διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και τη δυναμική μετάβαση στο άνοιγμα δραστηριοτήτων”.

Με αυτά τα λόγια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αιτιολόγηση την εισήγηση για κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για δεκαπέντε ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς φθάσαμε στο κλείσιμο των σχολείων και στο νέο lockdown - Οι αριθμοί που τρόμαξαν τους λοιμωξιολόγους - εικόνα 3

“Δεν έχει αλλάξει η άποψή μας σε σχέση με τα παιδιά. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα
παιδιά δεν προκαλούν, δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο αλλά σαφώς ακολουθούν την πανδημία. Και έτσι, έχοντας αυτή τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε και περισσότερα κρούσματα στα παιδιά. Είναι κάτι αναμενόμενο” συμπλήρωσε.

Δεν βλέπουν ακόμη φως στο τούνελ

Οι ειδικοί αναμένουν πως η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται και άνοδος των νέων θανάτων. Προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα φανεί εάν υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης του τρίτου κύματος, ειδικά στην Αττική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς φθάσαμε στο κλείσιμο των σχολείων και στο νέο lockdown - Οι αριθμοί που τρόμαξαν τους λοιμωξιολόγους - εικόνα 4


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr