Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι εισηγείται η Επιτροπή

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι πως τα τμήματα δεν θα κλείνουν με τον εντοπισμό ενός κρούσματος, αλλά με πάνω από 50% μολύνσεις.

Ριζικά διαφοροποιείται το πρωτόκολλο που θα ισχύει τη φετινή χρονιά στα σχολεία, όσον αφορά στη νόσο Covid-19, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής. Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι πως τα σχολικά τμήματα δεν θα κλείνουν με τον εντοπισμό ενός κρούσματος, αλλά όταν θα υπάρχουν πάνω από 50% επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Επίσης, σε περίπτωση νόσησης ενός μαθητή, ο διπλανός του στο θρανίο θα μπαίνει αυτόματα σε καραντίνα, ενώ θα επηρεάζονται κι όσοι βρίσκονται στο μπροστινό ή στο πίσω θρανίο. Συγκεκριμένα, και αυτοί θα μπαίνουν σε καραντίνα, στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει «σωστή χρήση μάσκας»: μια διατύπωση που αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις και διαφωνίες. Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω αφορούν ανεμβολίαστους μαθητές.

Οι μαθητές θα επιστρέφουν στα σχολεία έπειτα από καραντίνα μίας εβδομάδας και αφού έχουν προβεί σε (αρνητικό) rapid test. Όσοι μαθητές τού ίδιου τμήματος είναι ανεμβολίαστοι, θα κάνουν ένα rapid test, στη συνέχεια δύο self tests και την έβδομη μέρα και πάλι rapid. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τεστ μόνο στην αρχή και στο τέλος των επτά ημερών.

Οι παραπάνω εισηγήσεις στις οποίες φέρεται να έχει καταλήξει η Επιτροπή, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, όταν ανακοινωθεί επισήμως το νέο πρωτόκολλο για τα σχολεία. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει προαναγγείλει αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση». Εξάλλου, έχει τονίζει ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και καθηγητές παντού στα σχολεία, εκτός από την ώρα της γυμναστικής, καθώς και ότι «πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ».

Δεν αλλάζουν τα πρωτόκολλα στους βρεφονηπιακούς

Αντίθετα, τα ίδια σε σχέση με πέρυσι, θα παραμείνουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τη φετινή σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι: 

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ σε εβδομαδιαία βάση.
  • Η προσέλευση παιδιού ή εργαζόμενου που εμφανίζει συμπτώματα του ιού δεν επιτρέπεται.
  • Πρέπει να εφαρμόζονται υποχρεωτικά κανόνες τήρησης ατομικής υγιεινής και συστηματικά προγράμματα καθαριότητας χώρων, αντικειμένων και εξοπλισμών.
  • Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, ενημερώνεται αμέσως ο βρεφονηπιακός σταθμός και ο ΕΟΔΥ, ακολουθεί ενδελεχής καθαρισμός στον χώρο και απομάκρυνση των παιδιών και του προσωπικού.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr