Πρόωρες εκλογές στον Καναδά με αφορμή την πανδημία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Η γενική κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημά μου για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Οι Καναδοί θα πάνε συνεπώς στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου», δήλωσε από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Οτάβα, διευκρινίζοντας ότι οι «Καναδοί έπρεπε να αποφασίσουν πώς θα τερματιστεί η πανδημία».

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έρχεται σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και εν μέσω μιας χρονικής περιόδου που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σε πολλά μέρη της χώρας, οδηγώντας τους υγειονομικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τέταρτο κύμα. Κανονικά, οι εκλογές ήταν να διεξαχθούν μέσα στο 2024.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας θα βοηθήσει το κόμμα του να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αιτιολογώντας την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός Τριντό υποστήριξε ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί ευρύτερη εντολή στην κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την ανάκαμψη από τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Αντίθετα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τονίζουν ότι εγκυμονεί κινδύνους η προσφυγή στις κάλπες εν μέσω εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr