Πρωτοχρονιά με απαγόρευση κυκλοφορίας, σαρωτικούς ελέγχους και SMS -Ολα τα μέτρα | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά ξημερώνει υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, που επιβάλλει σκληρά μέτρα στο σύνολο της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ενδεχομένως να υπάρξει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ, αν χρειαστεί, για λόγους καθολικού ελέγχου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, και υπενθύμισε ότι οι λόγοι μετακίνησης είναι συγκεκριμένοι από τις 22.00 μέχρι τις 5.00 για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας.

Κεντρικοί άξονες, υπαίθριοι χώροι και πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι τα σημεία όπου εστιάζονται οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντως, στο διάστημα 22:00 έως 5:00 το πρωί μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες τόσο της Αθήνας όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται. Παράλληλα, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Σε ερώτηση αν η αστυνομία χτυπάει κουδούνια, ο κ. Χρονόπουλος επανέλαβε ότι η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να μπει σε σπίτι μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ υπενθύμισε ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι σε σπίτια.

Από το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

 • 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους της Αττικής.
 • 4.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 • Οι αστυνομικές «ενέδρες» θα είναι ισχυρότερες μετά τις 5:00.
 • Δεν ισχύει ο κωδικός «6» για υποτιθέμενο πρωινό ρεβεγιόν. Όσοι βρεθούν τις πρωινές ώρες -ειδικά με σχετική ενδυμασία- δύσκολα θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη μετακίνησή τους.
 • Καθολικοί έλεγχοι θα γίνονται και στις βεβαιώσεις εργασίας όσων ελέγχονται.
 • Κλειστά τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες την Παρασκευή. Αργία ισχύει για τις περισσότερες των επιχειρήσεων. Έτσι, ελάχιστοι θα μπορούν να μετακινηθούν λόγω εργασίας.

Χρυσοχοΐδης για Πρωτοχρονιά: «Νεκρή» πόλη η Αθήνα μετά τις 22:00

Tην Τετάρτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μίλησε για «σχέδιο αποτροπής των ρεβεγιόν» από την αστυνομία. «Δυστυχώς, υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως «δεν αξίζει τον κόπο να αγνοούμε τα μέτρα».

«10:00 το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή. Δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους», ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ώστε σταδιακά να ανοίξει η οικονομία, να ανοίξουν τα σχολεία και να «επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Κατά τον υπουργό, οι έλεγχοι σήμερα, αλλά και ανήμερα την Πρωτοχρονιά «θα είναι καθολικοί, για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια».

Αυστηροί έλεγχοι για όσους έφυγαν διακοπές -Τι θα ισχύει όταν επιστρέψουν

Οι Αρχές έχουν τονίσει επίσης ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και στην τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.

Πρωτοχρονιά: Τι αλλάζει στα όρια επιβατών σε ταξί και ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν και στις μετακινήσεις με ΙΧ οχήματα και ταξί, όταν αυτές αφορούν τη μεταφορά οικογενειών. Συγκεκριμένα, για τις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα ΙΧ θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα, με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς.

Όπως επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr ο διοικητής Τροχαίας Αττικής, Σπύρος Λάσκος, έχει δοθεί σχετική οδηγία σε όλους τους αστυνομικούς για τις συγκεκριμένες ημέρες προκειμένου να μην κόβονται πρόστιμα στους πολίτες, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι σαρωτικοί, στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αποφυγή των συναθροίσεων σε σπίτια.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού την Πρωτοχρονιά

Μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις εκτός νομού που απαγορεύονται λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τον κορωνοϊό, συνιστά στους πολίτες η ΕΛ.ΑΣ. για την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Προκειμένου να μην επιχειρηθούν μεγάλες, αναιτιολόγητες μετακινήσεις εκτός νομού, οι Αρχές θα προβούν σε ένα πραγματικό «σαφάρι» ελέγχων.

Για τις μετακινήσεις, όπως προαναφέρθηκε, απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλον νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται έξι συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

 • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
 • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
 • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
 • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
 • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
 • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author