Προ των πυλών τα τοπικά καθολικά lockdowns τύπου Μαρτίου στις «κόκκινες» περιοχές

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, 09:34

| Τελευταία ενημέρωση: 10:11

Με τις ανησυχίες να εντείνονται για την αύξηση της κινητικότητας ενόψει εορτών και τους επιδημιολογικούς δείκτες να επιμένουν, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια, με πιο πιθανό αυτό της επιβολής καθολικών lockdown σε περιοχές της χώρας όπου οι δείκτες παραμένουν στο «κόκκινο».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην Κοζάνη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση βάσει των τοπικών επιδημιολογικών δεδομένων.

Νέα έκτακτα μέτρα, εξάλλου, αναμένεται να επιβληθούν και σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι περιοχές που η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική φτάνουν πλέον τις 12, με Δυτική Αττική, Κοζάνη και Ροδόπη να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τα τοπικά lockdown τύπου Μαρτίου είναι πλέον στο τραπέζι κι αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, τα επόμενα 24ωρα, για όλη την εορταστική περίοδο.

Μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου καταγράφεται ειδικά στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.

Άκρως επιφυλακτικοί εμφανίζονται πλέον και οι ειδικοί. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται υπό επανεξέταση το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ιδιότυπα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε ότι «το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος που δήλωσε ότι πιθανόν να υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Μαρτίου στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η δυτική Αττική και η δυτική Μακεδονία. Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Θανάσης Τσακρής έκανε κι αυτός λόγο για ένα ακόμα σκληρότερο lockdown, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου, σημειώνοντας ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr