Προς καθολικό lockdown: Χωρίς ρεβεγιόν και click away στις ‘κόκκινες’ περιοχές – Πολιτική

Το σενάριο απόλυτα σκληρού lockdown και τα Χριστούγεννα, σε περιοχές της χώρας όπου ο κορονοϊός παραμένει σε έξαρση, βρίσκεται στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινώσει αυστηροποίηση των μέτρων ακόμη και σήμερα ή αύριο, με τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη να είναι οι περιοχές που κυρίως προβληματίζουν. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισκέφθηκε χθες τη Δυτική Αττική και σήμερα θα βρίσκεται στην Κοζάνη, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Αύξηση των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού παρατηρείται τις τελευταίες επτά ημέρες επίσης στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.

Για τις σχετικές αποφάσεις προϊδέασε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου», ενώ κάλεσε άπαντες να περάσουν τα Χριστούγεννα με την οικογένεια τους ή το πολύ με μία οικογένεια ακόμη.

Ειδικά όμως για τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές εξετάζεται να απαγορευτεί η μετακίνηση σε σπίτια την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να μην επιτραπεί η συνάθροιση μέχρι εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, αλλά να υπάρξει σύσταση να γιορτάσει κάθε οικογένεια στο σπίτι της χωρίς επαφή ούτε με συγγενείς. Προκειμένου δε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εξετάζεται να περιοριστούν οι αιτιολογημένες μετακινήσεις και να μην επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι με κωδικό 6 για τις 24, 25, 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου. Είναι επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει και το click away στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς πχ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκαν ουρές.

Αντιδράσεις πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων. “Του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι…” απείλησε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σημειωτέον ότι στους δήμους της Δυτικής Αττικής με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα, υπάρχουν πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες και οι τοπικοί παράγοντες ζητούν τη διενέργεια μαζικών rapid test στους χώρους εργασίας, που σε αυτό το lockdown έχουν παραμείνει ανοιχτοί. Στη βιομηχανική ζώνη υπολογίζεται ότι μετακινούνται καθημερινά 30.000 εργαζόμενοι.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ειδικά οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν πολλά κρούσματα και νεκρούς, είναι επίσης περιοχές όπου οι Μητροπολίτες κηρύττουν κατά της τήρησης υγειονομικών μέτρων στις εκκλησίες. Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην… υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας και επί του παρόντος επιμένει στην απόφαση για χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.Πηγή άρθρου www.news247.gr