«Προκύπτει ένα αίσθημα μεγαλείου, αλλά και έλλειψη ενσυναίσθησης»

«Προκύπτει ένα αίσθημα μεγαλείου, αλλά και έλλειψη ενσυναίσθησης»

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είναι ένα άτομο με έντονα τα στοιχεία του ναρκισσισμού, της κτητικότητας και της έπαρσης, με έλλειψη οποιασδήποτε ενσυναίσθησης, που γοητευόταν να έχει τον έλεγχο και αδιαφορούσε αν έκανε κακό ακόμη και στο παιδί του. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε για το ψυχικό προφίλ του κατηγορούμενου πιλότου η Άλκηστη Ηγουμενάκη, ψυχίατρος, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Η επιστήμονας, η οποία έχει προταθεί από την πολιτική αγωγή, μίλησε για την προσωπικότητα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με βάση τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί. Υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος έχει διαταραχή προσωπικότητας, χαρακτηρίζεται από έπαρση και κτητικότητα, επιδιώκει τον θαυμασμό, ενώ απουσιάζει εντελώς το συναίσθημα σε εκείνον. Συγκεκριμένα, η κυρία Ηγουμενάκη είπε ότι ο κατηγορούμενος φέρει πολλά χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής ή αντικοινωνικής διαταραχής που μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις θυμού, αλλά όχι στον θάνατο.

«Η διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα άτομα έχουν συνείδηση τι κάνουν, συναίσθηση του αποτελέσματος των πράξεών τους. Υπάρχει έπαρση και ναρκισσιστική διαταραχή, δηλαδή προκύπτει ένα αίσθημα μεγαλείου από τον έλεγχο της σχέσης και έλλειψη ενσυναίσθησης. Το βλέπουμε όταν δολοφονεί τη μητέρα του παιδιού του χωρίς να ενδιαφερθεί για το ότι θα πονέσει το παιδί του, όταν τοποθετεί το παιδί δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας – είναι μια πολύ βάρβαρη κίνηση που συναντάμε στους πολέμους. Τα μωρά έχουν οπτικά και δερματικά ερεθίσματα. Όταν σκοτώνει τον σκύλο, γιατί το ζώο ήταν και του παιδιού. Από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μητέρα της Καρολάιν, πώς την προσεγγίζει στην κηδεία. Μια μάνα που πονάει την προστατεύουμε, δεν τη βάζουμε να πληρώνει φέρετρα. Από τον τρόπο που κρατάει το παιδί στην κηδεία, 9 μηνών για τέσσερις ώρες σε μια κηδεία που απ’ ό,τι ενημερώθηκα το φέρετρο άνοιξε κάποια στιγμή. Δεν χρειαζόταν να είναι εκεί. Αυτά όλα συντείνουν σε ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Επίσης, βλέπουμε μια αναζήτηση του θαυμασμού των άλλων. Βρήκε μια ανήλικη κοπέλα, πετούσε με το ελικόπτερο πάνω από το σχολείο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα που ψάχνει ένας άνθρωπος για να φτιάξει μια σοβαρή σχέση. Ή, ακόμη, το πώς αντιμετώπισε την απόρριψη και την πρόθεση της γυναίκας του να χωρίσουν» εξήγησε η μάρτυρας ως προς τα χαρακτηριστικά του κατηγορούμενου πιλότου.

Πρόεδρος: Το αίσθημα της απόρριψης μπορεί να πυροδοτήσει επιθετικότητα σε σημείο ανεξέλεγκτο, έχει την ίδια ικανότητα να τιθασεύσει τα συναισθήματά του;

Μάρτυρας: Μπορεί κάποιος να το χειριστεί αν το επιθυμεί. Μπορεί να ελέγξει, αλλά υπάρχει η τάση εκδίκησης. Το μέγεθος της εκδίκησης εναλλάσσεται.

Η μάρτυρας παρατήρησε πως δύσκολα διακρίνει στον κατηγορούμενο το συναίσθημα του πανικού, αφού είχε πάντα τη δυνατότητα του χειρισμού των καταστάσεων, όπως έκανε ακόμη και στο παιδί του… «Βλέπω την τάση να χρησιμοποιεί το παιδί. Είναι κακοποίηση να το βάζει πάνω στην άψυχη μητέρα και να κάθεται τέσσερις ώρες στην κηδεία της. Το παιδί αντιλαμβάνεται κάτι. Η σκέψη είναι: “Δεν με ενδιαφέρει αν πονάει. Δεν με ενδιαφέρει αν το παιδί καίγεται από τον ήλιο, είναι η προέκτασή μου, είναι δικό μου, μου, μου. Δεν με ενδιαφέρει”».

Τέλος, χαρακτήρισε τον χαμό της Καρολάιν «θάνατο διαρκείας» αναφερόμενο στον τρόπο με τον οποίο ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντιμετώπισε τον επερχόμενο θάνατο. «Δεν ήταν ένα πιστόλι. Δεν τον ένοιαζε τίποτα. Λείπει απόλυτα το συναίσθημα. Πουθενά, ούτε για τη γυναίκα του, ούτε για το παιδί του, ούτε για τον σκύλο» σχολίασε.

Αναφορικά με την Καρολάιν, η Άλκηστη Ηγουμενάκη αναφέρθηκε στην κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου. «Άκουσα αυτά που ανέφερε και η κ. Μυλωνοπούλου. Συμφωνώ σε όλα εκτός από ένα. Βλέπω στοιχεία κατάθλιψης στην Καρολάιν, είναι συχνό φαινόμενο σε νέες μητέρες που δεν έχουν υποστήριξη. Διακρίνεται μια κοπέλα που ερωτεύτηκε όπως μια έφηβη και στη συνέχεια άρχισε να ανεξαρτητοποιείται. Μια νέα κοπέλα στα 20 θέλει να σπουδάσει, να βγει έξω και συνειδητοποίησε ότι ήταν εγκλωβισμένη» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να κάνει διάγνωση επί του ζητήματος.

Πρόεδρος: Για την προσωπικότητά της τι μπορείτε να πείτε;

Μάρτυρας: Είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση, αλλά είχε αδυναμία στο να αντιμετωπίσει την κρίση. Αν μπορούσε να μιλήσει με κάποιους ανθρώπους, στη μητέρα της, στους φίλους της, ίσως να είχε προστατευθεί, να βοηθηθεί. Φοβόταν να κάνει αυτό το βήμα.

Πρόεδρος: Γιατί δεν τα έλεγε πουθενά πιστεύετε;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με τη σχέση. Απλά την επέτρεπαν. Γι’ αυτό και είχε δισταγμό…

Πρόεδρος: Αυτό πού το ξέρετε;

Μάρτυρας: Μου το είπε η μητέρα της Καρολάιν. Θεωρούσαν ότι είναι πολύ μικρή, ότι δεν είναι έτοιμη για τέτοια. Γι’ αυτό τα έκρυβε από τους γονείς της και παντρεύτηκε κρυφά στην Πορτογαλία. Δεν το θέλαν ακόμα, δεν είχαν κάτι κατά του κατηγορουμένου. Φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Καρολάιν δεν ήθελε να μιλήσει.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση προσκόμισε ένσταση στο δικαστήριο προκειμένου να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση Μυλωνοπούλου αναφορικά με την επιστημονική κρίση της σε κάποια θέματα γιατί δεν έχει την ιδιότητα της ψυχολόγου και δεν μπορεί να ερμηνεύσει συμπεριφορές, ενώ έχει υποπέσει σε αντιφάσεις.

Πηγή άρθρου www.zougla.gr