Προκλητικός Μητσοτάκης προς τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» που ασκούν κριτική

Estimated read time 1 min read

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αλαζόνας και αυτάρεσκος δίνοντας εύσημα στην κυβέρνησή του, παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά υπήρξε οργανωμένο σχέδιο, ένα νέο μοντέλο συντονισμού, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που όμως από την αρχή του καλοκαιριού έχουν κάνει στάχτη 160.000 στρέμματα ξεπερνώντας ήδη τις καμένες εκτάσεις του 2020 και φανερώνοντας τις ανεπάρκειες της αντιπυρικής προστασίας.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις καταγγελίες κατοίκων από τη πληγείσα Λέσβο και όχι μόνο για ελλείψεις εναέριων μέσων ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως χάρη στο έργο των αρχών δεν ακούγεται η κάποτε «γνώριμη διαμαρτυρία: “που είναι το κράτος” ή “πότε θα πετάξουν αεροπλάνα». Έκανε λόγο δε για δύσκολες μέρες και εγρήγορση «αύριο και μεθαύριο» λόγω προβλέψεων για ενίσχυση των ανέμων, την ώρα που καίγεται, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, ο εθνικός δρυμός της Δαδιάς στον Εβρο, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων πολιτών για τα κενά πυρασφάλειας.

Και ζήτησε «σεβασμό» κάνοντας επίθεση στην αντιπολίτευση, επικρίνοντας τους… «πυροσβέστες της ξαπλώστρας που ασκούν κριτική από απόσταση» λέγοντας πως αποτελεί βαθιά προσβολή στους πυροσβέστες, που δεν έχουν κοιμηθεί και δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, να λέγεται πως «οι φωτιές σβήνουν από μόνες τους».

Επανέλαβε δε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι πρόκειται για μία αναμέτρηση με την κλιματική κρίση «την οποία δυστυχώς επιδεινώνουν και η ανθρώπινη αμέλεια αλλά και οι συνειδητές εμπρηστικές ενέργειες».

«Γιατί, προφανώς, είναι άλλου τύπου οι δασικές πυρκαγιές σε απάτητους δρυμούς, όπως αυτός της Δαδιάς. Είναι διαφορετικές οι επαναλαμβανόμενες φωτιές σε κτηνοτροφικές ζώνες, όπως στο Ρέθυμνο ή στην Ηλεία. Και άλλα χαρακτηριστικά έχουν οι πυρκαγιές σε περιαστικές περιοχές, όπως η Πεντέλη ή το Σχιστό. Όλα αυτά προφανώς και θα διευκρινιστούν και θα διερευνηθούν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, η πραγματικότητα όμως λέει ότι όλη η Μεσογειακή Ευρώπη αλλά, όπως βλέπετε, και οι δυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και η Αγγλία, δοκιμάζονται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και από παρατεταμένη ξηρασία» πρόσθεσε.

«Η μάχη του ανθρώπου με τη φύση έχει πάντοτε άνισα χαρακτηριστικά. Δικός μας στόχος είναι να την κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άνιση και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, με προτεραιότητα πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συνεπώς, οι ίδιες οι συνθήκες μας δείχνουν τις προτεραιότητές μας, τι πρέπει να προτάξουμε. Το 112 λειτουργεί πια εξαιρετικά επιτυχημένα. Οργανωμένες εκκενώσεις μέχρι στιγμής, έχουν λειτουργήσει σωτήρια για χιλιάδες συμπολίτες μας και με τη συνδρομή, αγαπητέ Υπουργέ, της Ελληνικής Αστυνομίας» υποστήριξε.

Παρά τη μη κάλυψη των 3.600 κενών στην Πυροσβεστική, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει για την ενίσχυση του Αυγούστου σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που απορροφά το 90% της αύξησης σε όλες τις κατοικίες, παραβλέποντας ότι οι επιδοτήσεις γίνονται με χρήματα που προέρχονται από όσα έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες μέσω υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών ή μέσω φόρων.

Αναφερόμενος στην υποχρέωση πλέον των εταιρειών ενέργειας για ανάρτηση των νέων χρεώσεων σε σαφές και ευδιάκριτο σημείο μίλησε ότι μπαίνει τέλος στα ψιλά γράμματα, ενισχύεται η διαφάνεια, αποτρέπονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και κλείνουν παράθυρα για καταστρατηγήσεις. Ωστόσο, δεν είπε πως οι καταναλωτές έχουν πέντε μέρες προθεσμία για το κυνήγι της φθηνότερης χρέωσης.

Τέλος, σχολίασε τις τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε. στο ενεργειακό λέγοντας πως «ενδεχομένως να μην είναι τόσο τολμηρές όσο απαιτούν οι συνθήκες, αλλά αξίζει να συγκρατήσουμε κάποια στοιχεία: τη γενική κατεύθυνση να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον, φυσικά, την πρόβλεψη εξαιρέσεων που πέτυχε η Ελλάδα που εξυπηρετούν την εθνική ενεργειακή μας στρατηγική ως προς τη βάση, ως προς το σημείο αναφοράς από το οποίο θα υπολογίζεται η προσπάθειά μας να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%».

Η ατζέντα της συνεδρίασης

Τα θέματα της ατζέντας είναι τα εξής:

  • Εισήγηση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για τους 5+1 άξονες εκπαιδευτικής πολιτικής: Μεταρρυθμίσεις και ωφέλειες
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2020/1828 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και τη διοικητική επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/882 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά του νομοσχεδίου για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την επιλογή Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας
  • Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επιλογή αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
  • Εισήγηση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για την τροποποίηση του Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Το σχόλιο του ΜέΡΑ25

Δεν υπάρχουν Πυροσβέστες της ξαπλώστρας κ. @PrimeministerGR αλλά Κυβέρνηση της ξαπλώστρας που 8 μέρες αφήνει να κατακαούν περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας την ώρα που στην Βουλή περνάει αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο για την άρση κάθε προστασίας των περιοχών αυτών!

 Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author