Προετοιμάζουν προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αν και βρισκόμαστε μακριά από το χτίσιμο τείχους ανοσίας η πολιτική ηγεσία επαναφέρει με κάθε ευκαιρία το θέμα των προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί παρά τις αντίθετες φωνές από την επιστημονική κοινότητα.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιχείρηση «Ελευθερία» και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα οδηγεί την κυβέρνηση σε επεξεργασία κινήτρων προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων. Αν και επισήμως δεν υπάρχουν ανακοινώσεις, καθώς αργούμε ακόμα από την ημέρα που θα έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία το θέμα για «μπόνους» σε όσους έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα παρά το γεγονός πως υπάρχουν φωνές από την επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου.

Θετικός υπό προϋποθέσεις για τα προνόμια ο Αδ. Γεωργιάδης

«Θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων, που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δεν βρίσκει ραντεβού», τόνισε (ΣΚΑΙ 100.3) ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η άρση των υποχρεωτικών self test, να επιτραπεί στους εμβολιασμένους η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους και άρση περιορισμών στα ταξίδια ως προς τη υποχρεωτική διενέργεια τεστ.

Αθ. Λινού: Kαι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό

Με τη συζήτηση για προνόμια στους εμβολιασμένου να γυρίζει γύρω από το τραπέζι, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, εξήγησε (OPEN TV) γιατί είναι ρίσκο τα προνόμια σε εμβολιασμένους. Η έμπειρη ιατρός εξήγησε πως η εμπειρία από χώρες που έχουν επιτύχει τείχος ανοσίας στους ενήλικες, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στους εφήβους, στα άτομα κάτω των 18 ετών.

«Έτσι, με το να ελευθερωθούμε οι μεγαλύτεροι θα βάλουμε σε κίνδυνο τους νεότερους», προειδοποίησε και προέτρεψε να μην αξιοποιήσουν οι μεγαλύτεροι τα προνόμια που ενδεχομένως θα ισχύσουν για να μην μπουν σε κίνδυνο οι νεότεροι.

«Χρειάζεται κοινωνική συνοχή» επεσήμανε και «η συζήτηση για τα προνόμια ενέχει πολύ μεγάλους κοινωνικούς κινδύνους», είπε.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr