Πούτιν: Η Ρωσία θα λάβει υπόψη τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Πούτιν: Η Ρωσία θα λάβει υπόψη τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Βλαντίμιρ Πούτιν

Russian Presidential Press Office, Sputnik Pool Photo via AP

Αυξάνει η Ρωσία την πίεση κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στο Μπαχμούτ, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών μαχών του πολέμου στην Ουκρανία, ο στρατός της οποίας υποστήριξε σήμερα ότι ήταν ανεπιτυχείς οι χθεσινές επιθέσεις κοντά σε έξι οικισμούς μεταξύ των οποίων το Γιαχίντνε, το οποίο όμως η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner δήλωσε ότι κατέλαβε. 
  
Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση θέλει να εξολοθρεύσει τη Ρωσία που δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει υπόψη της τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, καθώς η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία επιζητά την ήττα της Μόσχας.

«Στις σημερινές συνθήκες, όταν όλες οι εξέχουσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι ο βασικός τους στόχος είναι να μας προκαλέσουν στρατηγική ήττα, ούτως ώστε ο λαός μας να υποφέρει, όπως λένε, πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τις πυρηνικές τους δυνατότητες υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Rossiya1, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Και κατηγόρησε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι συμμετέχει στη σύγκρουση προμηθεύοντας με όπλα τις δυνάμεις του Κιέβου. «Στέλνουν όπλα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Αυτό συνιστά πραγματικά συμμετοχή».

Επίσης, χαρακτήρισε τη Δύση ως έμμεσο συνεργό στα «εγκλήματα» που διαπράττει η Ουκρανία. «Έχουν έναν στόχο: να διαλύσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση και το θεμελιώδες τμήμα της – τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ο Πούτιν.

«Αντεπίθεση της Ουκρανίας μέσα στην άνοιξη»

Παράλληλα, ο υπαρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει πως οι ένοπλες δυνάμεις της θα είναι έτοιμες να εξαπολύσουν αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών, που έχουν καταλάβει αχανείς τομείς -χονδρικά το 20%- της ουκρανικής επικράτειας μέσα στην άνοιξη.

Σε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke ο ίδιος δήλωσε πως η ακριβής χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, δηλώνει, θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, ιδίως από τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση, καθώς αυτά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να αμυνθεί μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφός της πριν έναν χρόνο.

Ο Σκιμπίτσκι επανέλαβε πως ο στόχος του Κιέβου παραμένει η απελευθέρωση όλης της κατεχόμενης επικράτειας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης στη Ρωσία Κριμαίας. «Θα σταματήσουμε μόνο όταν πάρουμε ολόκληρη τη χώρα μας πίσω, με βάση τα σύνορα του 1991», λέει. «Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη Ρωσία και προς τη διεθνή κοινότητα».

Ο υπαρχηγός της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρεται, σε αδρές γραμμές, στο πώς το Κίεβο σχεδιάζει να επιτύχει τους «στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους» του. «Προσπαθούμε να βάλουμε σφήνα στο ρωσικό μέτωπο στον νότο – μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσικής ενδοχώρας» είπε για να προσθέσει πως «είναι πιθανό να καταστρέψουμε αποθήκες όπλων ή στρατιωτικό εξοπλισμό στο ρωσικό έδαφος, για παράδειγμα γύρω από την πόλη Μπιέλγκοροντ, από όπου εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας», προσθέτει, καθώς απειλείται «το Χαρκίβ, για παράδειγμα».

Το Κίεβο λέει πως το ηλεκτρικό δίκτυο ανακάμπτει

Σημειώνεται πως ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλουσένκο, διαβεβαίωσε μέσω Telegram ότι η χώρα έχει αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας και δεν σχεδιάζει άλλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση εάν δεν υπάρξουν νέα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές. «Οι διακοπές θα γίνονται μόνο για λόγους αποκατάστασης βλαβών» πρόσθεσε και αναγνώρισε ότι αυτή η περίοδος θέρμανσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

«Αλλά οι μηχανικοί μας κατάφεραν να συντηρήσουν το ενεργειακό σύστημα και, για τρίτη εβδομάδα κατά σειρά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών κατανάλωσης, έχουμε αποθέματα», ισχυρίστηκε ο Χαλουσένκο.

Ύστερα από πολλές ήττες στα πεδία των μαχών και την αποκλιμάκωση της επιχείρησης των στρατευμάτων της στην ανατολική και νότια Ουκρανία, η Ρωσία άρχισε τον Οκτώβριο να βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα και θέρμανση για ολόκληρες ημέρες.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr