Ποιος φταίει για το black out στα βόρεια προάστια; – Οι ευθύνες ΔΕΔΔΗΕ &…

Τι συνέβη τόσο λάθος και ήδη μετράμε πάνω από 48 ώρες που ολόκληρα προάστια στην Αττική, κυρίως στα Βόρεια Προάστια και ειδικά οι περιοχές της Εκάλης και του Διονύσου, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νερό;

Τι πήγε τόσο λάθος στον σχεδιασμό; Ακομα και αν συμφωνήσουμε ότι το μέγεθος της κακοκαιρίας Μήδεια ήταν πρωτόγνωρο και οι συνθήκες δύσκολες, είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση των βλαβών δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Και πλέον Δήμοι, Περιφέρειες και ΔΕΔΔΗΕ- η δημόσια υπηρεσία που έχει την ευθύνη της ηλεκτροδότησης και των δικτύων- αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει την ευθύνη για το χάος.

Τα πραγματικά περιστατικά δεν αμφισβητούνται. Οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε πτώσεις δένδρων και η αποκατάσταση έγινε δύσκολη, αφενός από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η προσέγγιση του σημείου όπου είχε γίνει η ζημιά ήταν δύσκολη αν όχι αδύνατη, αφετέρου από το γεγονός ότι μόλις αποκαθίστατο η μια ζημιά, ένα άλλο δένδρο έπεφτε και τα συνεργεία ξεκινούσαν από την αρχή.

Μένει να απαντηθεί όμως αν τα συνεργεία δούλεψαν συντονισμένα, αν έγινε εγκαίρως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αν υπήρξε σωστή συνεργασία με τους Δήμους για τη διάνοιξη των δρόμων ώστε να φθάσουν τα συνεργεία και βέβαια…ποιος έχει την ευθύνη για το κόψιμο των δένδρων και των κλαδιών που προκάλεσαν τη ζημιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος φταίει για το black out στα βόρεια προάστια; - Οι ευθύνες ΔΕΔΔΗΕ & δήμων και η έκρηξη Πατούλη

Ο Πατούλης “δείχνει” τον ΔΕΔΔΗΕ

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής δείχνει σαν μοναδικό υπεύθυνο τον ΔΕΔΔΗΕ σημειώνοντας ότι “είναι ώρα να αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ευθύνες τoυ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα 250.000 νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα” .

Μάλιστα με αφορμή αναφορές που έκαναν λόγο για ευθύνη της Περιφέρειας για τη μη εξασφάλιση πρόσβασης στα σημεία που υπάρχουν βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ, ο κ. Πατούλης διευκρίνισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο και επισήμανε τα εξής:

“Είναι ανεπίτρεπτο σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες να μένουν περίπου 250.000 νοικοκυριά για τόσες πολλές ώρες, χωρίς ρεύμα. Εξίσου ανεπίτρεπτο είναι κάποιοι να προσπαθούν να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες. Μπορεί να είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, αλλά ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τώρα οφείλει να το κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις χιλιάδες οικογένειες. Αλήθεια τι έχει κάνει σε προληπτικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα; Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε το καθήκον μας δίνοντας καθημερινά μάχη με το προσωπικό και τα μηχανήματα που διαθέτουμε, για να κρατήσουμε τους δρόμους ευθύνης μας, ανοικτούς, ενώ συμβάλλουμε και στη διάνοιξη οδικών δικτύων εκτός αρμοδιότητας μας.

Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ πως δεν κατάφερε να αποκαταστήσει το ρεύμα σε κάποιους δήμους λόγω προβλημάτων προσβασιμότητας των δρόμων κατέρρευσε. Αλλιώς πως εξηγεί πως σε Δήμους όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, η Νέα Ιωνία η Μεταμόρφωση και σε άλλους όπου οι δρόμοι ήταν και είναι ανοικτοί, δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα; Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεργάζεται στενά με τους Δήμους. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της ζωής τους αλλά και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος φταίει για το black out στα βόρεια προάστια; - Οι ευθύνες ΔΕΔΔΗΕ & δήμων και η έκρηξη Πατούλη - εικόνα 3

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιμένει ότι για όλα φταίνε τα… δένδρα

Για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για όλα φταίνε τα 800 δέντρα που έσπασαν και κατέστρεψαν το δίκτυο. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυυτό σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. Καταλαβαίνετε ότι όσο γρήγορα κι αν προσπαθείς να αποκαταστήσεις τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιοι.

Και πρόσθεσε:

Ο ΔΕΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια της Αττικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια της Αττικής, ειδικότερα, έχουμε παραπάνω από 400 άτομα σε εικοσιτετράωρη βάση και αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που φέρνουμε από εκτός Αθηνών, επιπλέον των 50-60 ατόμων και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Σε αυτό το διήμερο είχαμε περί τις 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης – με τις 42-43 να έχουν αποκατασταθεί, ενώ μένουν οι υπόλοιπες 42-43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Άρα, ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία.

Ήδη, σιγά σιγά, ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών, ξεκινώντας από το βράδυ. Και να σας δώσω και μία αίσθηση του τι σημαίνει 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο. Σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. Καταλαβαίνετε ότι όσο γρήγορα κι αν προσπαθείς να αποκαταστήσεις τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιοι. Εντούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας, σε συνεργασία και με τη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας.

Η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα έχει επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες, δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, στη χαμηλή τάση δηλαδή, στις μεμονωμένες παροχές – αυτό θα είναι το δεύτερο μέρος”.

dendra

Νίκος Χαρδαλιάς: Το φαινόμενο ήταν μοναδικό

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς απέφυγε να αποδώσει ευθύνες και δήλωσε ότι όλα οφείλονται στην σφοδρότητα του φαινομένου. Μετά την πρωινή σύσκεψη δήλωσε:

“Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Ήδη το φαινόμενο είναι σε ύφεση κι αυτή τη στιγμή ο αγώνας δίνεται στην περιοχή της Κρήτης. Από τις 04.00 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το μεγάλο μέτωπο είναι η ηλεκτροδότηση. Ταυτόχρονα, όλο το βράδυ, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού. Έως τις 03.00 είχαμε οριστικοποιήσει τα ζητήματα που είχαν προκύψει. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπιζόταν στο αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και στη δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο. Αυτή τη στιγμή, η ύδρευση έχει αποκατασταθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Υπάρχουν μικρά προβλήματα στο Κουκάκι, στη Βάρη, στο Γαλάτσι στην Ελευσίνα και στο Ηράκλειο. Μέχρι τις 15.00 θα έχουν αποκατασταθεί και αυτά τα σημεία και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα, διότι η κακοκαιρία δεν αφορούσε μόνο στην Αττική. Θα πω χαρακτηριστικά ότι στον Ιανό είχαμε τέσσερα μέτωπα στο θέμα των ηλεκτροδοτήσεων. Αντιμετωπίσαμε ένα καθολικό μέτωπο – μόνο στην Εύβοια αλλάξαμε 500 στύλους και χρειάστηκε να γίνουν πέντε διαφορετικές οδεύσεις.

Προφανώς από χθες έχει δοθεί εντολή και σε εμάς, εδώ στην Πολιτική Προστασία, να συνδράμουμε με συνεργεία τόσο της ΕΜΑΚ όσο και του Στρατού. Έχουν πέσει και αυτά στη μάχη κι όλο το βράδυ δουλεύουν μαζί με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι το ζήτημα της αποκατάστασης του δικτύου, το οποίο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές μιας και εκατοντάδες δέντρα έχουν πέσει, έχουν συμπαρασύρει τα δίκτυα και ταυτόχρονα, ειδικά στο Βόρειο και Ανατολικό κομμάτι της Αττικής, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι σήμερα μέχρι αργά το βράδυ, η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα”.

ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ: Φταίνε τα δένδρα που κόβουν τα σύρματα

Ο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega επέμεινε και αυτός ότι όλα οφείλονται στις πτώσεις των δένδρων.
Όπως τόνισε, σήμερα είναι καλύτερη ημέρα, γιατί δεν συνεχίζονται τα καιρικά φαινόμενα, οπότε δεν πέφτουν δέντρα και μέσα στη ημέρα, μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων.

Επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την ηλεκτροδότηση, βρίσκεται στην Εκάλη, στον Διόνυσο και τις γύρω περιοχές, ενώ ανέφερε πως δεν κλήθηκε κανένας για να ελέγξει το δίκτυο. Παράλληλα, επεσήμανε πως η ζημιά είναι στο δίκτυο διανομής μεταφοράς ενέργειας.

ΧΙΟΝΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Ποιος λοιπόν έπρεπε να κόψει τα δένδρα;

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές ότι όλα οφείλονται στις πτώσεις των δένδρων- για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ η εταιρεία δεν έχει κάνει προσλήψεις και δεν έχει αρκετά συνεργεία- είναι προφανές ότι όσον αφορά την κοπή των δένδρων, υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα σε Δήμους και Δασαρχεία.

Το ομολόγησε άλλωσε με τον τρόπο του ο υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης σημειώνοντας ότι σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων, σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, πρόκειται για “μεγάλη συζήτηση”, η οποία φορά και την την υπογειοποίηση του δικτύου”.

“Τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Ειδικά για το θέμα των κλαδιών, για το κόψιμο των οποίων έχει αρχίσει “παιχνίδι ευθυνών”, είπε ,πως “αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δυο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα”.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr